Ο όμιλος Τιτάν επέστρεψε στην κερδοφορία το α΄ εξάμηνο

Ο όμιλος Τιτάν επέστρεψε στην κερδοφορία το α΄ εξάμηνο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο όμιλος Τιτάν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου επέστρεψε στην κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης εικόνας της πλειονότητας των αγορών όπου δραστηριοποιείται και ιδίως των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, η καθαρή κερδοφορία του ομίλου, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκε στα 3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 22 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 4% στα 571 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε ετήσια βάση σε 89 εκατ. ευρώ. Η εμφάνιση καθαρών κερδών επετεύχθη μετά τρία διαδοχικά εξάμηνα ζημιών. Οσον αφορά την εικόνα του δεύτερου τριμήνου, ο κύκλος εργασιών βελτιώθηκε κατά 2% στα 319 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 6,5 εκατ. ευρώ στα 58,5 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης της συνεισφοράς της αγοράς της Αιγύπτου, όπου εξακολουθούν να καταγράφονται ελλείψεις φυσικού αερίου, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την παραγωγή του ομίλου. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ. ευρώ, έναντι πέντε εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οπως ανέφερε χθες η διοίκηση του ομίλου, στην ελληνική αγορά η εικόνα έχει αρχίσει να βελτιώνεται, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε η πρώτη αύξηση στην κατανάλωση τσιμέντου, εξέλιξη που οφείλεται στην επανεκκίνηση των έργων των μεγάλων οδικών αξόνων, τη στιγμή που η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παραμένει εντελώς υποτονική. Ως εκ τούτου, η διατήρηση ενός ικανοποιητικού βαθμού λειτουργίας των ελληνικών εργοστασίων του Τιτάνα οφείλεται στις εξαγωγικές δραστηριότητες. Συνολικά, ο κύκλος εργασιών του Τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 22% και ανήλθε στα 148 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 16 εκατ. ευρώ, έναντι 9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στις ΗΠΑ, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων έχει ενισχύσει την αγορά δομικών υλικών, με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών της Titan America να αυξηθεί κατά 14% στα 220 εκατ. ευρώ και η λειτουργική κερδοφορία να ανέλθει στα 18 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 80%. Ανάλογη πορεία κατέγραψε κατά το πρώτο εξάμηνο και η μητρική εταιρεία, καθώς ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 13% στα 134 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 12 εκατ. ευρώ, έναντι 7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ταυτόχρονα, η καθαρή κερδοφορία ανήλθε στα 8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 22 εκατ. ευρώ το 2013.

Οσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές του ομίλου, η διοίκηση εμφανίζεται αισιόδοξη. Ιδίως για την ελληνική αγορά, επισημαίνεται πως η ζήτηση τσιμέντου θα αυξηθεί για πρώτα φορά μετά επτά χρόνια, κυρίως λόγω της υλοποίησης έργων υποδομής. Στον αντίποδα, οι προσδοκίες για την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παραμένουν πολύ συγκρατημένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή