ΤΑΙΠΕΔ: Τουριστική αξιοποίηση του Καστέλο Μιμπέλι στην Κέρκυρα

ΤΑΙΠΕΔ: Τουριστική αξιοποίηση του Καστέλο Μιμπέλι στην Κέρκυρα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τουριστική αξιοποίηση του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος Μιμπέλι στην Κέρκυρα, με δημιουργία ξενοδοχείου, τουριστικού χωριού και άλλων σχετικών υποδομών, σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ.

Το κτιριακό συγκρότημα Μιμπέλι βρίσκεται στον οικισμό Κάτω Κορακιάνας του Δήμου Φαιάκων της Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα κτήμα 84 στρεμμάτων, εντός του οποίου βρίσκονται τα κτίρια Καστέλο, Καστελίνο, Καστελέτο και τέσσερα βοηθητικά κτίσματα. Τα δύο πρώτα έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το Καστελίνο στεγάζει παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε από τον εκ Λιβόρνου προερχόμενο βαρόνο Λούκα Μιμπέλι τον 10ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα σπάνια δείγματα έκφρασης του γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα.

Το Καστέλο Μιμπέλι λειτούργησε για αρκετά χρόνια ως ξενοδοχείο, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί και λεηλατηθεί, ενώ το συγκρότημα χρησιμοποιούνταν από το δήμο ως χώρος στάθμευσης απορριμματοφόρων.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων εξέτασε στη χτεσινή συνεδρίασή του τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ για το Καστέλο Μιμπέλι.

Σύμφωνα με τη μελέτη που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του συγκροτήματος προκρίνεται για τους επενδυτές η τουριστική αξιοποίηση του συγκροτήματος με τη δημιουργία δύο ζωνών αξιοποίησης: η πρώτη αφορά στην εγκατάσταση ξενοδοχείου στο Καστέλο και στη δημιουργία ζώνης προστασίας 100 μέτρων γύρω από το μνημείο, όπου δεν θα γίνουν ανοικοδομήσεις. Η δεύτερη ζώνη θα αφορά σε τουριστικό χωριό, με οικοδόμηση κτιρίων και διατήρηση του 50% της έκτασης ως κοινόχρηστου χώρου. Στην αξιοποίηση του συγκροτήματος δεν περιλαμβάνεται το Καστελίνο- Πινακοθήκη, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς όσον αφορά στα μνημεία δεν προκαλείται βλάβη και η ζώνη προστασίας των 100 μέτρων γύρω από το Καστέλο θεωρείται ικανοποιητική για το μνημείο. Έθεσε ωστόσο τον όρο οι μελέτες για τη μετατροπή του συγκροτήματος σε τουριστική επιχείρηση να κατατεθούν προς έγκριση στο υπουργείο Πολιτισμού.

Σημειώνεται πάντως ότι για την αξιοποίηση του κτήματος Μιμπέλι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας πολίτες. Η υπόθεση έχει εξεταστεί, ωστόσο δεν έχει βγει ακόμα απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή