Φυγή επενδυτών από την Banco Espirito Santo

Φυγή επενδυτών από την Banco Espirito Santo

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εναπομείναντες επενδυτές φαίνεται ότι εγκαταλείπουν την προβληματική πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo (BES), η οποία την Τετάρτη αποκάλυψε ζημίες ύψους 3,6 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, ενισχύοντας το σενάριο περί προσφυγής σε κρατική βοήθεια και συμμετοχής των επενδυτών στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης.

Η νέα διοίκηση της BES επιδίδεται σε αγώνα να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να αποκαταστήσει την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας που πλέον έχει υποχωρήσει στο 5%, πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο του 7%. Μέχρι σήμερα η BES είναι η μοναδική πορτογαλική τράπεζα που δεν έχει ζητήσει κρατική βοήθεια. Ωστόσο, τώρα αναζητεί ιδιωτικά κεφάλαια ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ ώστε να καλύψει το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας και να σχηματίσει «μαξιλάρι» που θα το χρειαστεί ενόψει των πανευρωπαϊκών δοκιμασιών αντοχής.

Τον Ιούνιο η BES είχε συγκεντρώσει 1 δισ. κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τον Ιούλιο ανακοινώθηκε ότι δύο σημαντικά αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια απέκτησαν από κοινού το 5% της τράπεζας. Ωστόσο, την Πέμπτη η μετοχή της BES υποχώρησε κατά 42% και την Παρασκευή υποχωρούσε κατά ακόμη 40% στα 0,122 ευρώ ένδειξη ότι οι επενδυτές εγκαταλείπουν ατάκτως την τράπεζα. Θα είναι άραγε πρόθυμοι να τοποθετήσουν νέα χρήματα στη μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας σε μερικές ημέρες; Η κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της BES υποστηρίζουν ότι έχουν έρθει σε επαφή με ιδιώτες επενδυτές που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην τράπεζα, ωστόσο αυτό μένει ν’ αποδειχτεί.

Ηδη οι επενδυτές που τοποθέτησαν 1 δισ. ευρώ στην BES στις 14 Ιουνίου έχουν χάσει πάνω από το 60% της επένδυσής τους. Ακόμη χειρότερα, η νέα διορισμένη από την κεντρική τράπεζα διοίκηση της BES αποκάλυψε οικονομικές ατασθαλίες της προηγούμενης διοίκησης και υπάρχει η υποψία ότι σύντομα θα μπορούσαν να έρθουν στην επιφάνεια και άλλα προβλήματα, για παράδειγμα με τη θυγατρική της BES στην Αγκόλα στην οποία η πορτογαλική τράπεζα έχει έκθεση ύψους 3 δισ. ευρώ.

Η BES δεν κινδυνεύει με κατάρρευση, δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να διαθέτει 6,4 δισ. ευρώ αποκλειστικά για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο, αν τελικά η τράπεζα δανειστεί από την κυβέρνηση, τότε θα πρέπει προηγουμένως ν’ αναγκάσει τους μετόχους και τους ομολογιούχους της τράπεζας να επωμιστούν μέρος του βάρους μέσω του «κουρέματος» των επενδύσεών τους. Η αβεβαιότητα προκάλεσε άνοδο των αποδόσεων των πορτογαλικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή