Γιατί μπλοκάρει το σχέδιο για την εξαγορά των warrants

Γιατί μπλοκάρει το σχέδιο για την εξαγορά των warrants

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομακρύνεται η προοπτική εναλλακτικής αξιοποίησης των τραπεζικών warrants με στόχο την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησής τους. Από τη μια πλευρά το κλίμα στις αγορές έχει επιδεινωθεί ραγδαία λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών, ενώ στην Ελλάδα πρόσθετη αβεβαιότητα δημιουργεί το stress test της ΕΚΤ και το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες. Από την άλλη το ίδιο το εγχείρημα, δηλαδή η εξαγορά των warrants που έχουν εκδώσει οι τράπεζες στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, εμφανίζει σημαντικές τεχνικές δυσκολίες. Στη θεωρία όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή κυβέρνηση, τράπεζες αλλά και το ΤΧΣ επιθυμούν, ο καθένας για τους λόγους του, την εξαγορά των warrants και την άμεση ιδιωτικοποίηση των τραπεζών: η κυβέρνηση για να ανακτήσει πιο γρήγορα τα κεφάλαια του ΤΧΣ, οι τράπεζες για να πετύχουν την επιστροφή τους σε καθαρά ιδιωτικά χέρια και η διοίκηση του ΤΧΣ για να ολοκληρώσει με μεγάλη επιτυχία το έργο της. Το βασικό σχέδιο που εξετάζει το ΤΧΣ είναι να καταθέσει προαιρετικές δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants. Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοχοί τους μπορούν να αγοράσουν συγκεκριμένο αριθμό μετοχών π.χ. 7 μετοχές για κάθε 1 warrant, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και σε συγκεκριμένη τιμή. Το ΤΧΣ θα μπορούσε να προτείνει στους κατόχους των warrants να αποκτήσουν δωρεάν ορισμένες από τις μετοχές που έχουν δικαίωμα να αγοράσουν (π.χ. 2,5 μετοχές) και να παραχωρήσουν τις υπόλοιπες στο ΤΧΣ. Στη συνεχεία το ΤΧΣ μπορεί να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών των συστημικών τραπεζών σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, ολοκληρώνοντας έτσι ταχύτερα την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

Ωστόσο στην πράξη το παραπάνω σχέδιο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Το σημαντικότερο όλων είναι το πώς θα διαμορφωθεί μια δημόσια πρόταση που θα είναι ελκυστική για τους κατόχους των warrants και ταυτόχρονα θα πετύχει τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης των χρημάτων που έχει τοποθετήσει το ΤΧΣ στις τράπεζες. Οπως αναγνωρίζουν στελέχη τραπεζών, το παραπάνω είναι ανέφικτο. Για να είναι ελκυστική για τους κατόχους των warrants μια δημόσια πρόταση θα πρέπει το ΤΧΣ να προσφέρει κάτι παραπάνω, δηλαδή, να θυσιάσει μέρος της δυνητικής του απόδοσης. Κάτι τέτοιο, όμως, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη διοίκηση του Ταμείου που έχει θέσει ως προϋπόθεση για να εγκρίνει κάτι τέτοιο τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης των χρημάτων που έχει τοποθετήσει στις τράπεζες. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που κυβέρνηση και ταμείο προέκριναν μια δημόσια πρόταση η οποία θα οδηγούσε σε κάποια απώλεια των κεφαλαίων του ΤΧΣ, με όφελος όμως την άμεση ανάκτηση μέρους των 25 δισ. που τοποθετήθηκαν στις συστημικές τράπεζες, είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν η σχετική πρόταση εγκριθεί από την Κομισιόν. Οι κανόνες κρατικής βοήθειας της Ε.Ε., με βάση τους οποίους πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι πολύ συγκεκριμένοι και πολύ αυστηροί. Οπως αναφέρουν αναλυτές, είναι απίθανο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει το «πράσινο φως» σε μια συναλλαγή που θα οδηγεί σε απώλεια κεφαλαίων για το ΤΧΣ, δηλαδή σε ζημιά για τους φορολογουμένους.

Στην πρόσφατη συνέντευξή της στην «Κ» η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, υπογράμμισε ότι το ζήτημα των warrants εξετάζεται, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να κινηθούν εντός τριών περιορισμών: τους κανόνες κρατικής βοήθειας της Ε.Ε. πως το Ταμείο θα πετύχει τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης των χρημάτων που έχει τοποθετήσει στις τράπεζες και η όποια κίνηση πραγματοποιηθεί να μην εμπεριέχει πρόσθετους κινδύνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή