Βαρίδι τα «κόκκινα» δάνεια για τις μετοχές των τραπεζών

Βαρίδι τα «κόκκινα» δάνεια για τις μετοχές των τραπεζών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) είναι το επόμενο ναρκοπέδιο που θα πρέπει να εξουδετερώσουν οι 4 συστημικές τράπεζες. Τα προεόρτια της νέας πρόκλησης διεφάνησαν στις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις του Ιουλίου. Οι 4 συστημικοί τίτλοι εγκλωβίστηκαν σε νέα περιδίνηση, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες και μάλιστα με υψηλούς όγκους. Στους πωλητές των τραπεζικών τίτλων συγκαταλέγεται ένα ευρύ φάσμα από hedge funds μέχρι και ιδιώτες επενδυτές από Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα για τον Ιούλιο, η μετοχή της Alpha Bank υπέστη πτώση 12,41%, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας έχασε 12,05%, η μετοχή της Eurobank σημείωσε απώλειες 9,68%, ενώ ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς είχε συγκριτικά τις λιγότερες απώλειες (-4,25%). Η ανησυχία των επενδυτών έχει ως αφετηρία αφενός τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου για το ύψος των δανειακών αναγκών από τα ευρωπαϊκά stress tests και αφετέρου τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» δανείων. Σε έκθεσή του το ΔΝΤ την περασμένη Τρίτη επισημαίνει ότι αρκετές τράπεζες στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου θα υποστούν μεγάλες ζημιές, λόγω των υψηλών επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), σε περίπτωση σημαντικής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Μεταξύ των χωρών αυτών κατατάσσει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία. Aυτό που ανησυχεί τους αναλυτές του Ταμείου είναι πως αρκετά κεφαλαιακά μαξιλάρια σε ορισμένες τράπεζες ανά τον κόσμο είναι τόσο οριακά, ακόμη κι αν τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξάνονται μετριοπαθώς. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι παρά τη μείωση του ρυθμού ανόδου των NPL’s, η αύξησή τους δεν πρόκειται να σταματήσει έως ότου η χώρα εξέλθει από καθεστώς ύφεσης. Αυτό που καλούνται τώρα να αποφασίσουν οι διοικήσεις των τραπεζών σε συνεργασία με τους εποπτικούς φορείς είναι ο τρόπος, η μεθοδολογία και ο χρονικός ορίζοντας που θα χρειαστεί για να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ταυτόχρονα, οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να επανεξετάσουν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό εφόσον προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το γεγονός ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή υπολείπεται των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίων αποδεικνύει την ανησυχία των επενδυτών και η αρνητική αυτή εξέλιξη μεταλαμπαδεύεται στο τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο. Δεν είναι τυχαίο ότι για 5ο συνεχές καλοκαίρι οι τράπεζες κινούν τα νήματα του χρηματιστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή