ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρήτη: Ανησυχίες των ξενοδόχων για τη μαύρη τρύπα από το «ρωσικό κανόνι»

kriti-anisychies-ton-xenodochon-gia-ti-mayri-trypa-apo-to-rosiko-kanoni-2038226

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται ο τουριστικός κόσμος της Κρήτης μετά την πτώχευση του μεγάλου ρωσικού Tour Operator, Labirint.

«Δεν την περίμενε κανείς», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος πρόσθεσε: «Μέχρι και την Παρασκευή, ο μεγάλος αυτός ρωσικός διοργανωτής ταξιδιών προέβη σε πληρωμές έξι εκατομμυρίων ευρώ».

Το πλήγμα για την Κρήτη μεταφράζεται σε 20.000 περίπου τουρίστες για τον μήνα Αύγουστο (5.000 την εβδομάδα) και έντονος είναι ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι με τις οφειλές αυτών προς τις επιχειρήσεις.

Μπορεί, όπως τονίζεται, η βούληση των επιχειρηματιών του νησιού να είναι προς την κατεύθυνση της κάλυψης της ζημίας από ίδια κεφάλαια, άρα και η μη κάλυψη του κόστους από τους Ρώσους πελάτες. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, δεν μπορεί η Ένωση Ξενοδόχων να πιέσει τους πάντες να επωμιστούν τις ζημίες.

Υπάρχουν επιχειρηματίες που φιλοξενούν μόνο Ρώσους τουρίστες μέσω του Labirint, με χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλης αλυσίδας που 1800 κρεβάτια έχουν ήδη διατεθεί στον εν λόγω τουριστικό οίκο. Σε κάθε περίπτωση, ο τουριστικός κόσμος τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας μεταξύ άλλων και κινήσεις από την πολιτική ηγεσία του κλάδου.