ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρεμλίνο και κυρώσεις Ε.Ε. οδήγησαν σε πτώχευση το πρακτορείο Labirint

kremlino-kai-kyroseis-e-e-odigisan-se-ptocheysi-to-praktoreio-labirint-2038310

Σε προτεραιότητα έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές και οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων την ανάγκη να κυλήσει ομαλά η διαμονή των Ρώσων επισκεπτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και είχαν κλείσει τις διακοπές τους με το ρωσικό ταξιδιωτικό γραφείο Labirint, το οποίο πτώχευσε το περασμένο Σάββατο, έως ότου επαναπροωθηθούν στη χώρα τους.

Το ρωσικό γραφείο ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του την ώρα που βρίσκονταν στο εξωτερικό με ταξιδιωτικά του πακέτα πάνω από 25.000 Ρώσοι τουρίστες εκ των οποίων οι 8.000 με 10.000 σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Ο μεγαλύτερος όγκος, σε ποσοστό άνω του 80%, βρισκόταν σε Κρήτη, Ρόδο και Κω και το υπόλοιπο σε άλλους προορισμούς, όπως Χαλκιδική, Κέρκυρα, Αθήνα κ.α.

Η πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων, οι εξελίξεις με την Ουκρανία και οι μετέπειτα κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η στροφή των Ρώσων στον εγχώριο τουρισμό, αλλά και η προτροπή του Κρεμλίνου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να κατευθύνουν τους υπαλλήλους τους προαγοράζοντας πακέτα διακοπών στην Κριμαία, αποτέλεσαν ορισμένους από τους παράγοντες πτώσης της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία στο εξωτερικό που «χτυπά» τα γραφεία που δραστηριοποιούνται κυρίως με τον εξερχόμενο τουρισμό. Το Labirint πρόσθεσε άλλη μία παράμετρο για την πτώχευσή του, αυτή των συστάσεων της ρωσικής κυβέρνησης προς το στρατιωτικό προσωπικό και τις υπηρεσίες ασφαλείας για απαγόρευση μετάβασής τους στο εξωτερικό.

Με το που έγινε γνωστή η κατάρρευση του Οργανισμού, η κινητοποίηση των φορέων του τουρισμού ήταν άμεση. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προέτρεψε τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα τα οποία συνεργάζονται με το Labirint ή με τους τοπικούς αντιπροσώπους του στην Ελλάδα να συνεχίσουν να φροντίζουν για την απρόσκοπτη φιλοξενία των Ρώσων επισκεπτών, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε αυτά. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης εκτιμά ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει επαναπροωθηθεί στη Ρωσία ο μεγαλύτερος όγκος των Ρώσων που βρίσκονταν στην Ελλάδα τη στιγμή της πτώχευσης. Ακόμη δεν μπορεί να προσδιορισθεί το ύψος των οικονομικών απωλειών για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι ένα ποσό θα καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρεία του Οργανισμού. Ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει ότι αναμένεται ένα πάγωμα των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά μετά το συμβάν. Παράλληλα, σημειώνει το ενδεχόμενο νέων απωλειών για τον ελληνικό προορισμό από τις κρατήσεις περίπου 70.000 έως 80.000 Ρώσων τουριστών που είχαν κλείσει τις διακοπές τους με το εν λόγω γραφείο στην Ελλάδα για το επόμενο διάστημα αν δεν καλυφθεί το κενό από νέες κρατήσεις.

Πάντως, ο επαναπατρισμός των Ρώσων από την Ελλάδα και άλλους προορισμούς έχει ξεκινήσει από το πρωί της Κυριακής. Ξενοδοχειακές μονάδες εξέδωσαν ανακοινώσεις ότι οι τουρίστες του γραφείου θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται χωρίς επιπρόσθετη πληρωμή μέχρι την ημερομηνία αναχώρησής τους, ενώ και η Aegean ενημέρωσε ότι θα τιμήσει όλες τις συμφωνίες των επιβατών της, προσφέροντας τις υπηρεσίες της για το καλό του ελληνικού τουρισμού έτσι ώστε να μην υπάρχει επίπτωση στη γενικότερη εικόνα της Ελλάδας. Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα υπό την υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών των υπ. Τουρισμών και Εξωτερικών στο πλαίσιο συντονισμού των ενεργειών για την αντιμετώπιση προβλημάτων που εμφανίζονται στην ελληνική αγορά μετά τη διακοπή λειτουργίας του Labirint. Η κ. Κεφαλογιάννη και ο γ.γ. του υπουργείου Αναστάσιος Λιάσκος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων για την ομαλή διαμονή των Ρώσων στα ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ οι υπηρεσίες του υπ. Εξωτερικών μεταξύ άλλων βρίσκονται σε επαφή με τον Ρωσικό Σύνδεσμο πρακτόρων για τον εξερχόμενο τουρισμό παρακολουθώντας τη ροή επαναπατρισμού τους.