Ανέμεναν το γαϊτανάκι των καταρρεύσεων οι Ελληνες ξενοδόχοι

Ανέμεναν το γαϊτανάκι των καταρρεύσεων οι Ελληνες ξενοδόχοι

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποψιασμένοι περισσότερο παρά ποτέ ήταν οι Ελληνες ξενοδόχοι, γνώστες της ρωσικής αγοράς, για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κατά τη φετινή σεζόν φαινομένων αιφνιδιαστικής παύσης λειτουργίας ρωσικών ταξιδιωτικών οργανισμών.

Σε συζητήσεις τους χαρακτήριζαν αναπόφευκτη την κατάρρευση μερίδας ρωσικών οργανισμών ως επιχειρηματικό επακόλουθο του έντονου ανταγωνισμού που υφίσταται μεταξύ των επιχειρήσεων εξερχόμενου τουρισμού στη Ρωσία και σε συνδυασμό με μία σειρά ζητημάτων (πτώση ρουβλίου, ουκρανική διένεξη, κυρώσεις Ε.Ε., ενίσχυση εσωτερικού τουρισμού) που επηρεάζουν φέτος το εξερχόμενο ταξιδιωτικό κύμα των Ρώσων. Και όπως φαίνεται δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις. To γαϊτανάκι των καταρρεύσεων ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου με την αναστολή της δραστηριότητας του ρωσικού ταξιδιωτικού γραφείου Neva και ακολούθησαν στον ίδιο δρόμο έως τις 2 Αυγούστου, ο Windrose World, ο Expotour -που εξειδικεύεται στη κρουαζιέρα- και ο Labirint. Από τις 3 πρώτες περιπτώσεις ο ελληνικός τουρισμός βγήκε αλώβητος.

Από το 2010 έως πρόσφατα -πριν από τις τελευταίες πτωχεύσεις- 20 τουριστικοί οργανισμοί με σημαντική δραστηριότητα έχουν πτωχεύσει στη Ρωσία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ρωσικής πλευράς το χρέος που άφησαν κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 εκατ. δολ. Πάντως, η τελευταία περίπτωση του Labirint χαρακτηρίζεται ως μία από τις σοβαρότερες περιπτώσεις στην ιστορία του ρωσικού τουρισμού. Να σημειωθεί ότι ο κύκλος των πτωχεύσεων ταξιδιωτικών Οργανισμών στη Ρωσία θυμίζει τις έντονες διεργασίες και ανακατατάξεις που βίωσε πριν από αρκετά χρόνια η ευρωπαϊκή τουριστική αγορά οπότε τα φαινόμενα πτωχεύσεων -πριν από τη συγκέντρωση της αγοράς σε λίγους ομίλους μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές – αποτελούσαν συχνό φαινόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή