Εσοδα έως 380 εκατ. αναμένει το Δημόσιο από το «ψηφιακό μέρισμα»

Εσοδα έως 380 εκατ. αναμένει το Δημόσιο από το «ψηφιακό μέρισμα»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και το ελληνικό Δημόσιο, θα εισπράξουν μέχρι το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου, αλλά 300 έως 380 εκατ. ευρώ. Το έσοδο αυτό θα προέλθει από τη δημοπρασία συχνοτήτων την οποία ήδη προκήρυξε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ) για τις 15 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τις συχνότητες που απελευθερώνει η ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικού σήματος (ψηφιακή τηλεόραση) στη ζώνη των 800 MHz και οι οποίες είναι γνωστές ως «ψηφιακό μέρισμα». Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη περιοχή, η ΕΕΤ&Τ προτίθεται να δημοπρατήσει έξι μπλοκ συχνοτήτων, με τιμή εκκίνησης για καθένα από αυτά τα 51,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ρυθμιστική αρχή δημοπρατεί άλλα 18 μπλοκ συχνοτήτων στην περιοχή των 2.600 MHz.

Το ελάχιστο τίμημα που επιδιώκεται από τη δημοπρασία αυτή είναι 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 309 εκατ. ευρώ αφορούν το «ψηφιακό μέρισμα» και τα υπόλοιπα 71 εκατ. ευρώ για τα μπλοκ συχνοτήτων της περιοχής των 2.600 MHz.

Oι ενδιαφερόμενοι γι’ αυτές τις συχνότητες δεν είναι άλλοι από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone, Wind Hellas. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, κάθε μια από αυτές θα λάβει δύο μπλοκ συχνοτήτων στην περιοχή των 800 MHz, αξίας 103 εκατ. ευρώ. Το τίμημα δεν πρόκειται ν’ ανέβει και η τιμή εκκίνησης, θ’ αποτελέσει την τιμή κατακύρωσης των μπλοκ συχνοτήτων. Ανταγωνισμός μπορεί να δημιουργηθεί μόνον στην περίπτωση που υπάρξει τέταρτος ενδιαφερόμενος (ενδεχόμενο ιδιαίτερα απίθανο) ή κάποιος από τους τρεις παρόχους δεν αρκεστεί σε δύο μπλοκ και ενδιαφερθεί για τρίτο μπλοκ (ενδεχόμενο σχετικά απίθανο). Το πιο πιθανό είναι οι τρεις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μοιραστούν τα έξι τμήματα, λαμβάνοντας κάθε μια από δύο.

Σύμφωνα με το τεύχος δημοπράτησης που παρουσιάσθηκε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις συμμετοχής στη δημοπρασία μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2014. Η δημοπράτηση των συχνοτήτων αναμένεται να λάβει χώρα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτώβρη και στις 16 Οκτωβρίου 2014 ν’ ανακοινωθούν τα ονόματα των υπερθεματιστών. Οι τελευταίοι, θα πρέπει να καταβάλουν το 30% του εκπλειστηριάσματος που έχουν προσφέρει, δέκα ημέρες μετά την ανακήρυξή τους ως υπερθεματιστές. Επίσης, θα πρέπει να καταβάλουν τουλάχιστον το 40% του εκπλειστηριάσματος, μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2015. Η ΕΕΤ&Τ δίνει το δικαίωμα, σε όσους το επιθυμούν, να καταβάλουν το 30% του εκπλειστηριάσματος σε τρεις ετήσιες δόσεις (2016-2018) προσαυξημένες με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες που ισχύει κατά τον χρόνο της καταβολής. Συνολικά επομένως, το ελληνικό Δημόσιο προσδοκά μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο έσοδα 300 έως 380 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η ΕΕΤ&Τ κατανέμει με αυτό τον τρόπο την καταβολή των εκπλειστηριασμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος και η ΕΕΤ&Τ δεν πουλάνε «καθαρό» φάσμα συχνοτήτων, αλλά φάσμα που τώρα «καθαρίζεται» από παρεμβολές. Καθώς η χώρα καθυστέρησε την οριστική μετάβασή της στην ψηφιακή τηλεόραση, τώρα όλα γίνονται ταυτόχρονα. Δηλαδή, τόσο η μετάβαση στη ψηφιακή τηλεόραση, όσο και η εκχώρηση του ψηφιακού μερίσματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συστήσει στα κράτη-μέλη η μετάβαση αυτή να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012. Η Ελλάδα ωστόσο γι’ άλλη μια φορά απέτυχε στις προθεσμίες της. Στην πράξη είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που επιχειρεί τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή. Μέχρι και η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, έχουν ολοκληρώσει τη μετάβαση αυτή. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της κινητής τηλεφωνίας, σε κάποιες περιοχές της χώρας (π.χ. Αν. Μακεδονία και Θράκη) είναι αδύνατο να υπάρξει καθαρό «ψηφιακό μέρισμα» για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η μετάβαση άλλων χωρών (π.χ. Βουλγαρία) έχει συντελεστεί και είναι πλέον αδύνατη η αναθεώρηση του «χάρτη συχνοτήτων» της γείτονος χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή