Η Ρωσία δεν θα επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων

Η Ρωσία δεν θα επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομακρύνεται -τουλάχιστον για την ώρα- ο κίνδυνος επιβολής εμπάργκο από τη Ρωσία στις εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών «ελήφθησαν διαβεβαιώσεις από τη ρωσική πλευρά ότι δεν θα διαταραχθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών γεωργικών προϊόντων στη ρωσική αγορά». Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα κ. Αντρέι Μασλόφ κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών κ. Π. Μίχαλο, ενώ αντίστοιχες επαφές με Ρώσους αξιωματούχους είχε και η πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα κ. Μ. Κουμανάκου.

Καθησυχαστικό, αλλά ελαφρώς πιο συγκρατημένο εμφανίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Παρά τη διαφαινόμενη θετική για τις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς τη Ρωσία εξέλιξη, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τη ρωσική πλευρά για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν ανακύψουν όσον αφορά τις μεταφορές, αλλά και για παραμέτρους που άπτονται των απαιτούμενων φυτοϋγειονομικών ελέγχων», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Την Κυριακή, εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφαξ ο επικεφαλής της αρμόδιας ρωσικής υπηρεσίας κ. Σεργκέι Ντάνκβερτ είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Με την Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ελλάδας έχουμε εποικοδομητικές σχέσεις. Δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι σχετικά με τις ενέργειές μας… Εάν προκύψει ανάγκη, τότε μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα οι ειδικοί εμπειρογνώμονές μας για έλεγχο των προϊόντων πριν από τη φόρτωσή τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος μόλις την περασμένη Πέμπτη είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις εισαγωγές φρούτων από την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της έγκαιρης αντιμετώπισης τυχόν περιορισμών που θα επιβληθούν στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία εντάσσεται και η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας που πραγματοποιείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη. Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας είναι οι κ. Π. Μίχαλος, Μ. Μαματζάκης, γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Αν. Λιάσκος, γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού, Μ. Κορασίδης, γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Αν. Κατσανιώτης, γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και Τρ. Πετεινίδης, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης. Στη σημερινή συνεδρίαση έχει προσκληθεί ακόμη ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης κ. Δ. Βαρτζόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή