Στο «κόκκινο» ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος για τις εταιρείες της Β. Ελλάδας

Στο «κόκκινο» ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος για τις εταιρείες της Β. Ελλάδας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθοδική πορεία παρέμεινε και τον Ιούλιο, παρουσιάζοντας μικρή επιδείνωση, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), ο οποίος βρίσκεται στο «κόκκινο». τους τελευταίους τρεις μήνες, μετά την ανάπαυλα του περασμένου Απριλίου, οπότε είχε πετύχει θετικό πρόσημο, έστω με οριακή άνοδο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις -14 μονάδες έναντι -10 τον Ιούνιο, μείον εννέα τον Μάιο, συν μία τον Απρίλιο, μείον τρεις τον Μάρτιο και -22 τον Ιούλιο του 2013.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview που καταρτίζει τον δείκτη, με βάση δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, η εκ νέου υποχώρησή του τον Ιούλιο είναι κυρίως «απόρροια των χειρότερων προοπτικών που διαβλέπουν οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις για το επόμενο εξάμηνο».

Πάντως, βελτιωμένα είναι τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον τζίρο των επιχειρήσεων, ενώ ελαφρώς αυξημένη είναι η πρόθεση προσλήψεων και οριακά μειωμένη η προοπτική για απολύσεις.

«Στο πεδίο του τζίρου πάντως δεν αποκλείεται η θετικότερη εικόνα να οφείλεται και σε μεγαλύτερα έσοδα που έχουν προκύψει για τις επιχειρήσεις την περίοδο αυτή, εξαιτίας της ανόδου του τουριστικού ρεύματος σε όλη τη χώρα και της διάχυσης των επιπτώσεων απ’ αυτή την εξέλιξη σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας», διευκρινίζουν οι αναλυτές της Interview.

Αναλυτικότερα, κατά τον μήνα Ιούλιο, το 21% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών έκριναν ότι η κατάστασή τους είναι καλή, έναντι ποσοστού 19% τον φετινό Ιούνιο. Την ίδια στιγμή, στο 35% διαμορφώθηκε το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι η κατάσταση της επιχείρησής τους είναι ικανοποιητική, ενώ παρέμεινε στο 44%, όσο δηλαδή και τον Ιούνιο, το ποσοστό όσων τη χαρακτήρισαν κακή. Για το επόμενο εξάμηνο, μειώθηκαν στο 20% οι επιχειρήσεις που εκτίμησαν ότι θα είναι καλύτερη η κατάστασή τους (21% τον Ιούνιο). Στασιμότητα προέβλεψε το 55% (56% τον Ιούνιο) και επιδείνωση το 25% (από 23%).

Στο πεδίο της απασχόλησης, στο 6% διαμορφώθηκε η τάση για προσλήψεις έναντι 5% τον Ιούνιο του 2013. Η πρόθεση απολύσεων υποχώρησε στο 7% έναντι 8% τον Ιούνιο, ενώ σχεδόν εννέα στις δέκα Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες (ποσοστό 87%) δήλωσαν ότι επιλέγουν να διατηρήσουν αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού.

Οσον αφορά το ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Ιούλιο καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των επιχειρηματιών, που δήλωσαν ότι παρουσίασε ανοδική πορεία (17% έναντι 12% τον Ιούνιο). Συρρίκνωση πωλήσεων αποτύπωσε το 33% (37% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Ιουνίου του 2014) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα ανέφερε το 50% έναντι 51% τον προηγούμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή