ΣΒΘΚΕ: Επιφυλακτικοί για τη διάρκεια της ανάκαμψης οι επιχειρηματίες

ΣΒΘΚΕ: Επιφυλακτικοί για τη διάρκεια της ανάκαμψης οι επιχειρηματίες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποίηση ή ακόμη και βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων βλέπουν για το 2014 οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας. Η εικόνα, όπως διαμορφώθηκε στο α΄ εξάμηνο του 2014, είναι σαφώς καλύτερη από αυτή των προηγούμενων εξαμήνων και αποτυπώνεται με σαφήνεια στα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας οικονομικής συγκυρίας που διενήργησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ). Ωστόσο, οι επιχειρηματίες παραμένουν αρκετά επιφυλακτικοί για τη διάρκεια της ανάκαμψης, καθώς βλέπουν ότι η τραπεζική χρηματοδότηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη και η εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να υποχωρεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από το 70% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κεφαλαιουχικών αγαθών δηλώνουν ότι τα αποτελέσματά τους το α΄ εξάμηνο του 2014 είναι όμοια ή θετικότερα από τα αποτελέσματα του β΄ εξαμήνου του 2013. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών, καθώς χειρότερα αποτελέσματα το α΄ εξάμηνο του 2014 σε σύγκριση με το β΄ εξάμηνο του 2013 είδε μόλις το 16,67%, ενώ το 44,44% κατέγραψε όμοια αποτελέσματα και το 38,89% θετικότερα.

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το μέγεθος της επιχείρησης. Πάνω από τις μισές μεγάλες επιχειρήσεις (το 54,55%), όσες δηλαδή απασχολούν πάνω από 51 άτομα εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει θετικότερα σε σύγκριση με το 2013. Στην περίπτωση των μεσαίων επιχειρήσεων (που απασχολούν από 21 έως 50 εργαζόμενους) το αντίστοιχο ποσοστό είναι 33,33%, ενώ θετικότερη εξέλιξη εκτιμούν ότι θα έχει το 2014 σε σύγκριση με το 2013 το 28,21% των μικρών επιχειρήσεων (πρόκειται για όσες απασχολούν έως 20 άτομα).

Το 67,78% θεωρεί ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης, ενώ το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και η απάντηση περί μείωσης της ζήτησης. Η μείωση των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και βεβαίως και η έντονη επιφυλακτικότητα έναντι των πληρωμών μέσω επιταγών είχε ως συνέπεια οι ακάλυπτες επιταγές να μην αποτελούν πλέον πρόβλημα.

Προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, καθώς έρχονται να επιβεβαιώσουν στοιχεία ανάλογων ερευνών σχετικά με την κόπωση στις ελληνικές εξαγωγές. Ετσι, ενώ το α΄ εξάμηνο του 2013 εξαγωγές πραγματοποιούσε το 71,95% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, το α΄ εξάμηνο του 2014 το ποσοστό έχει μειωθεί σε 60%. Η αξιοσημείωτη αυτή η κάμψη αποδίδεται στην απουσία πολιτικών για τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας και στη διατήρηση από την άλλη παραγόντων που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής.

«Για τις επιχειρήσεις, οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τις βοήθειες από τις οποίες προσδοκούν τις αναγκαίες λύσεις και οι οποίες λείπουν. Οι επιχειρήσεις κρίνουν ιδιαίτερα αυστηρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα προσαρμογής έχει μοναδικό προσανατολισμό το δημοσιονομικό του τμήμα, ενώ είναι εξαιρετικά ασαφές, ασπόνδυλο και χωρίς στόχους στο αναπτυξιακό του σκέλος», καταλήγει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή