Στα 2,2 εκατ. ευρώ τα «λιμνάζοντα» πρόστιμα σε τουριστικές επιχειρήσεις

Στα 2,2 εκατ. ευρώ τα «λιμνάζοντα» πρόστιμα σε τουριστικές επιχειρήσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες προσφυγές τουριστικών επιχειρήσεων κατά πράξεων επιβολής προστίμων «λίμναζαν» παλαιότερα στο υπουργείο Τουρισμού, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η είσπραξη των χρηματικών ποσών που είχαν βεβαιωθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Η εικόνα αυτή άλλαξε μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού να απορρίψει συνολικά τις εν λόγω προσφυγές που είχαν συσσωρευθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στο υπουργείο. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα η Επιτροπή Προσφυγών του υπουργείου Τουρισμού να διαχειρίζεται πλέον το αργότερο σε δύο μήνες τις νέες υποθέσεις που προκύπτουν κατά πράξεων επιβολής προστίμων ή άλλων διοικητικών κυρώσεων προς τουριστικές επιχειρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ουσιαστικά, το υπουργείο με τη νομοθετική του πρωτοβουλία προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων ύψους 2,2 εκατ. ευρώ απορρίπτοντας 662 προσφυγές τουριστικών επιχειρήσεων για παλαιότερες υποθέσεις. Βέβαια, οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα και κάποιες ήδη το έχουν πράξει να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας κατά περίπτωση ανατροπή της απόφασης.

Οι παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, εταιρείες εκμίσθωσης αυτοκινήτων, κάμπινγκ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού. Οι περιπτώσεις των παραβάσεων αφορούσαν, μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία που λειτουργούσαν χωρίς ειδικό σήμα λειτουργίας, ταξιδιωτικά γραφεία που δεν πληρούσαν τις σύμφωνα με τον νόμο προδιαγραφές λειτουργίας, καθώς και υγειονομικά καταστήματα εντός τουριστικών επιχειρήσεων που, επίσης, δεν είχαν άδεια λειτουργίας.

Την πρώτη θέση σε αριθμό απορριφθεισών προσφυγών (142) και ύψος χρηματικών προστίμων (482,2 χιλ. ευρώ) κατέλαβε η Κρήτη. Τα υψηλότερα πρόστιμα ύψους 144,2 χιλ. ευρώ και 116,4 χιλ. ευρώ επιβλήθηκαν σε εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων και ξενοδοχειακές μονάδες. Τη δεύτερη θέση σε αριθμό απορριφθεισών προσφυγών (126) και ύψος χρηματικών προστίμων (422.722 ευρώ) κατέλαβε η Δυτική Ελλάδα. Τα υψηλότερα πρόστιμα ύψους 272,2 χιλ. ευρώ και 58,3 χιλ. επιβλήθηκαν σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε πρόσωπα που έκαναν άγρα πελατών.

Στην Κεντρική Μακεδονία απορρίφθηκαν 88 προσφυγές που αντιπροσώπευαν πρόστιμα ύψους 132,6 χιλ. ευρώ. Στα τουριστικά γραφεία τα πρόστιμα έφτασαν σε 50,6 χιλ. ευρώ και στις ξενοδοχειακές μονάδες σε 39,3 χιλ. ευρώ. Στην Αττική απορρίφθηκαν 83 προσφυγές, ενώ το ύψος των προστίμων έφτασε τις 196,8 χιλ. ευρώ. Στα τουριστικά γραφεία τα πρόστιμα έφτασαν τα 148,5 χιλ. ευρώ και στα ξενοδοχεία τα 19,1 χιλ. ευρώ. Στο Βόρειο Αιγαίο απορρίφθηκαν 47 προσφυγές που αντιπροσώπευαν πρόστιμα ύψους 201,1 χιλ. ευρώ. Στα ξενοδοχεία τα πρόστιμα έφτασαν τα 108,2 χιλ. ευρώ και στα κάμπινγκ τα 26 χιλ. ευρώ.

Στη Θεσσαλία απορρίφθηκαν 42 προσφυγές που αντιπροσώπευαν πρόστιμα ύψους 275,2 χιλ. ευρώ. Στις ξενοδοχειακές μονάδες τα πρόστιμα έφτασαν τα 244,1 χιλ. ευρώ και στις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων τα 16,6 χιλ. ευρώ. Στις Κυκλάδες απορρίφθηκαν 36 προσφυγές που αντιπροσώπευαν πρόστιμα ύψους 96,5 χιλ. ευρώ Στις ξενοδοχειακές μονάδες τα πρόστιμα έφτασαν τα 58,6 χιλ. ευρώ και στα τουριστικά γραφεία τα 18 χιλ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή