Στο μικροσκόπιο των ξένων μικρές και μεγάλες επενδύσεις

Στο μικροσκόπιο των ξένων μικρές και μεγάλες επενδύσεις

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το μεγάλο στοίχημα που έχετε πλέον μπροστά σας είναι η ταχεία εκπόνηση και εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που δεν θα στηρίζεται στην ανάπτυξη της εσωτερικής κατανάλωσης με δανεικά αλλά στην εξωστρέφεια της οικονομίας σας και στην ενδυνάμωση των κλάδων που έχουν προοπτικές στο διεθνές περιβάλλον» αναφέρει παλαιός συμφοιτητής μου από το μεταπτυχιακό στο Λονδίνο, σήμερα επικεφαλής νομικός σύμβουλος επενδύσεων μεγάλης δικηγορικής φίρμας σε ασιατική χώρα, με γραφεία και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, εκπροσωπώντας πελάτες του που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας, και βρίσκει την ευκαιρία να κάνει διακοπές και στα νησιά. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον στις χώρες υψηλού κινδύνου για επενδύσεις, η ειδησεογραφία δεν ανάβει “κόκκινο“ στη λέξη Greece. Δεν αποτελεί καθημερινή είδηση και αυτό είναι καλό γιατί η καθημερινή είδηση είχε σχεδόν πάντα κάτι το αρνητικό: ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, μετάδοση της αστάθειας στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, διαδηλώσεις».

«Πολλοί επενδυτές αναζητούν ενημέρωση, για διάφορες επενδυτικές ευκαιρίες, όχι μόνον για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, αλλά και για πολύ μικρότερου μεγέθους. Ρωτούν για το νομοθετικό πλαίσιο, για τα πολεοδομικά και για πολλές ακόμη λεπτομέρειες».

«Υπάρχει ενδιαφέρον για απευθείας επενδύσεις σε αγορά κατοικίας, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που επιτρέπει χορήγηση άδειας παραμονής στην Ελλάδα για όποιον επενδύσει πάνω από 250.000 για αγορά ακινήτων αλλά και για συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις σε πολλούς τομείς», μας αναφέρει στη Σαντορίνη, που συναντηθήκαμε.

«Η Σαντορίνη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εχει καταφέρει και επιτύχει πλέον επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο έφτασε στο νησί στις 16 Μαρτίου και το τελευταίο θα αναμένεται για τις 12 Δεκεμβρίου 2014. Το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης στον τουρισμό πρέπει να τεθεί ως στόχος και για ολόκληρη την χώρα, κάτι που διαβάζω ότι ήδη αποτελεί προτεραιότητα του αρμόδιου υπουργείου».

Είναι απόλυτα ενημερωμένος για τα πάντα. Μελετά ο ίδιος, καθώς και όλοι οι συνεργάτες του, ατελείωτες ώρες για κάθε χώρα που είναι στο στόχαστρο των πελατών του. Ζητεί να του μεταφράζουν νόμους ακόμα και άρθρα από τοπικές εφημερίδες και το Διαδίκτυο. Οι διεθνείς επενδυτές, ακόμη και οι μικροί είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί. Δεν θα επενδύουν παρά μόνον μετά από συγκεκριμένη έρευνα.

«Η Σαντορίνη, όμως όπως και η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνον στον τουρισμό. Και από ό,τι δείχνουν τα πράγματα δεν μένουν. Οι καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας είναι ένας άλλος κλάδος που ενδιαφέρει τους ξένους. Τα σαντορινιά κρασιά γίνονται ανάρπαστα, σε όλα τα μέρη που εξάγονται. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στο τομέα αυτό στη χώρα σας και είναι πολύ θετικό ότι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα, επέστρεψαν στους αγρούς, καλλιεργούν και καινοτομούν σε αγροτικά προϊόντα. Υπάρχει μέλλον. Εχω πελάτες που ψάχνουν να συνεργασθούν με ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα αυτό».

«Ενέργεια, ναυτιλία, φαρμακευτικά προϊόντα, βιομηχανίες μετάλλων και δομικών υλικών, τα logistics, οι επιχειρηματικές υπηρεσίες είναι ακόμη μερικοί τομείς που θα δώσει έμφαση η χώρα μας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλου που σχεδιάζεται, σύμφωνα πάντα με αναφορές αρμόδιων υπουργών» του αναφέρουμε από την πλευρά μας και δείχνει να συμφωνεί απόλυτα.

«Απλοποιήστε περαιτέρω και κωδικοποιήστε τη φορολογική νομοθεσία, περιορίστε και άλλο τη γραφειοκρατία και δώστε μεγαλύτερη έμφαση στην ενημέρωση» αυτό έχουν ανάγκη οι επενδυτές κάθε μεγέθους. Η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα. Στρατηγική θέση, ήλιο κάθε εποχή του χρόνου και μια νέα γενιά που καινοτομεί και δημιουργεί. Δείτε τι γίνεται στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων. Βρέθηκα πρόσφατα σε μια βράβευση. Πολλές ιδέες έξυπνες, απόλυτα υλοποιήσιμες και πολλά υποσχόμενες στον επιχειρηματικό στίβο. Το μέλλον είναι μπροστά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή