Σε αναμονή οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας λόγω των στρες τεστ

Σε αναμονή οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας λόγω των στρες τεστ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίσθηκε και αυτή την εβδομάδα η αντιπαράθεση των τραπεζών με τους παλιούς μετόχους των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και με τους υποψήφιους μέτοχους όσων επιχειρήσεων χρειάζονται επειγόντως ενίσχυση σε ρευστό.

Με βάση το συμφωνημένο σχέδιο των πιστωτριών τραπεζών με την τρίτη μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου, τη «Δίας», η δανέζικη εταιρεία ιχθυοτροφών ΒΙΑΜΑΡ θα προχωρήσει σε άνοιγμα πιστωτικής γραμμής 13 εκατ. ευρώ, πέραν των 10 εκατ. που έχει δανείσει ήδη στην εταιρεία. Οι τράπεζες, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα δώσουν επιπλέον «γραμμή» 10 εκατ. ευρώ, από την πλευρά τους. Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της συμφωνίας της μητρικής ΒΙΑΜΑΡ, που βλέπει αυτήν εκτεθειμένη σε σημαντικά ρίσκα, καθώς η τιμή του ψαριού πέφτει, κυμαινόμενη στα 4,5 ευρώ. «Βρίσκονται σε ένα πραγματικό δίλημμα: να χάσουν τα 10 εκατ. ευρώ που έχουν δώσει ήδη σε τροφές στη “Δίας“ ή να μεγαλώσουν την έκθεσή τους σε μία περίοδο πάντως που οι συνθήκες της αγοράς γίνονται πιο δύσκολες» είπε στην «Κ» πηγή της αγοράς που συμμετέχει στις συζητήσεις. Αλλο στέλεχος μεγάλης επιχείρησης του κλάδου επισήμανε ότι εξαιτίας της καθυστέρησης των πιστωτών, που συχνά διαφωνούσαν ως προς τη λύση της επιβίωσης της «Δίας», χάθηκαν 4.000 – 4.500 τόνοι βιομάζας (ψαριών) στο κρίσιμο διάστημα του τελευταίου τριμήνου. «Μας είχαν προειδοποιήσει» είπε στην «Κ» τραπεζικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων «ότι είχαμε περιθώριο να δώσουμε λύση μέχρι τις αρχές Ιουνίου, οπότε θα οξυνόταν το πρόβλημα με τις τροφές, καθώς το καλοκαίρι τα ψάρια αναπτύσσονται πιο γρήγορα…».

Ακόμα όμως και αν λυθεί τις επόμενες εβδομάδες το πρόβλημα της «Δίας», τραπεζικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι το αντίστοιχο των δύο άλλων μεγάλων επιχειρήσεων του χώρου δεν πρόκειται να λυθεί πριν περάσει ένα δίμηνο. «Δεν θα γίνει τίποτα πριν τα στρες τεστ των τραπεζών» πιστεύει τραπεζικό στέλεχος με εμπλοκή στις συζητήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γενική συνέλευση της «Σελόντα» πιθανότατα θα αναβληθεί για μία ακόμα φορά στα τέλη Αυγούστου, καθώς το ίδιο το σχέδιο των τραπεζών δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους που ελέγχουν σήμερα την επιχείρηση και το μάνατζμεντ να συνεισφέρουν 20 εκατ. κρατώντας την εταιρεία με δανεικές υποχρεώσεις 200 εκατ. ευρώ ή να υποχρεωθούν να δεχθούν τη μετατροπή 50 εκατ. χρέους σε μετοχικό κεφάλαιο των πιστωτριών τραπεζών. Οι τράπεζες πάντως φαίνονται απρόθυμες να αναλάβουν τη διοίκηση της εταιρείας, πολύ περισσότερο που μειοψηφούντες μέτοχοι τους κατηγορούν ήδη ότι αποδέχθηκαν την έγκριση των αμοιβών του απερχόμενου Δ.Σ. χωρίς να παίρνουν υπόψη τους καθόλου τα συμφέροντά τους (σ.σ. των μειοψηφούντων μετόχων).

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει δεχθεί καταγγελίες από τους μετόχους αυτούς για συναλλαγές συνδεδεμένων με την εταιρεία επιχειρήσεων, που όμως σύμφωνα με νομικούς κύκλους δεν παρουσιάζουν με βάση το ελληνικό δίκαιο κάτι που να αντίκειται στον νόμο. Τέτοιες συναλλαγές γίνονταν σε ορισμένες επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που συνεχίζονται αμείωτες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Οι επιχειρήσεις της ιχθυοκαλλιέργειας παρουσιάζουν έντονες συνέργειες. Ετσι η «Σελόντα» πούλησε γόνο στη «Δίας» που στη συνέχεια με δικαστική απόφαση κατέσχεσε έναντι χρεών. Η «Δίας», που ο κύριος μέτοχός της δεν προβάλλει αντιρρήσεις στο να μετοχοποιηθούν τα χρέη της εταιρείας του, εντάχθηκε δύο φορές στο καθεστώς του άρθρου 99 και έχει προστασία με βάση δικαστική απόφαση ώς τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα ληφθεί η απόφαση στην κυρία υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή