ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυξήθηκε κατά 10,5% ο τζίρος της βιομηχανίας

ayxithike-kata-10-5-o-tziros-tis-viomichanias-2039938

Αύξηση κατά 10,5% παρουσίασε ο συνολικός κύκλος εργασιών της βιομηχανίας τον Ιούνιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Η αύξηση του κύκλου εργασιών τον Ιούνιο οφείλεται κυρίως σε παραγγελίες από το εξωτερικό και ειδικότερα από χώρες εκτός Ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, η άνοδος οφείλεται στη θετική μεταβολή που είχε ο τζίρος στις μεταποιητικές βιομηχανίες (11,6%) και συγκεκριμένα των κλάδων: παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, χημικών προϊόντων, μη μεταλλικών ορυκτών και επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού. Ωστόσο, αρνητικά συνέβαλε η μείωση του τζίρου στον κλάδο ορυχείων και λατομείων κατά 37,4%.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, η θετική μεταβολή κατά 3,3% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση, προήλθε από την αύξηση κατά 4,6% στη μεταποίηση και τη μείωση κατά 49,9% στα ορυχεία και λατομεία. Οσον αφορά την εξωτερική αγορά, η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 21% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση, προήλθε από:

• τη μείωση του τζίρου σε ορυχεία-λατομεία κατά 21,2% και ειδικότερα στους κλάδους: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων,

• την αύξηση στη μεταποίηση κατά 21,7% και ειδικότερα στους κλάδους: παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, χημικών προϊόντων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων.