Επέκταση ελληνικών αλυσίδων λιανικού εμπορίου στη ΝΑ Ευρώπη

Επέκταση ελληνικών αλυσίδων λιανικού εμπορίου στη ΝΑ Ευρώπη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια χρονική στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να μειώνουν την παρουσία τους στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ελληνικές επιχειρήσεις από τον κλάδο του λιανεμπορίου υλοποιούν επενδύσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Η ωρίμανση των ελληνικών επενδύσεων στις 2 βαλκανικές αγορές αποτελούν το νέο πεδίο ανάπτυξης για τις εισηγμένες (Folli Follie Group, Jumbo, Fourlis) που εκπροσωπούν υγιείς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.

Οι τρεις επιχειρηματικοί όμιλοι δεν ανέκοψαν τις προσπάθειες επέκτασης στο εξωτερικό παρά την εξαετή ύφεση που προηγήθηκε στην Ελλάδα και ήδη ετοιμάζονται να εγκαινιάσουν νέα καταστήματα.

Ο όμιλος Folli Follie διαπιστώνει ανάκαμψη της τοπικής αγοράς της Ρουμανίας όπου διατηρεί πολυετή παρουσία στη χονδρική και λιανική διανομή ένδυσης και υπόδησης. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα δημιουργηθεί το πρώτο κατάστημα στο «εμπορικό χωριό» Baneasa. Oπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου, το κατάστημα θα λειτουργεί η LT Apparel Romania, μία εταιρική κοινοπραξία μεταξύ του ομίλου Folli Follie και της ελληνικής εταιρείας LT Apparel, η οποία έχει τα δικαιώματα διανομής των ρούχων της Brooks Brothers για Ελλάδα, Κύπρο, Βαλκάνια και Μονακό. Τα ρούχα της Brooks Brothers διατίθενται σε 500 καταστήματα σε 17 χώρες, ενώ η LT Apparel διατηρεί 15 σημεία πώλησης σε Ελλάδα και Μονακό. Η LT Apparel Romania με αρχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ ανήκει κατά 51% σε αυτήν και κατά 49% στην FF Group Romania, θυγατρική του ομίλου Folli Follie, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ρουμανίας.

Μάλιστα, ο ελληνικός όμιλος προχωρά στην ολοκλήρωση της επένδυσής του για το άνοιγμα πολυκαταστήματος στο κέντρο του Βουκουρεστίου σε ακίνητο που ήδη κατείχε μέσω της Elmec. Το συνολικό ύψος της επένδυσης για το έργο αντιστοιχεί στα 5 εκατ. ευρώ για την ολική ανακατασκευή του εξαώροφου κτιρίου. Στο ακίνητο που θα είναι έτοιμο -εκτός απροόπτου- το 2015, θα στεγασθεί το πολυκατάστημα του ομίλου στη Ρουμανία, το οποίο θα διαθέτει ευρεία γκάμα από brands του FF Group, ενώ το υπόλοιπο κτίριο -και συγκεκριμένα οι γραφειακοί χώροι- θα μισθωθεί σε τρίτους χρήστες.

O όμιλος Jumbo επεκτείνει άμεσα την παρουσία του στη ρουμανική αγορά. Μετά την παρθενική του είσοδο στη Ρουμανία το φθινόπωρο του 2013, με δύο καταστήματα στο Βουκουρέστι και στην Τιμισοάρα, ο όμιλος φέρεται να έχει συμφωνήσει ήδη για τη μίσθωση νέων καταστημάτων μεγάλου εμβαδού, αναλαμβάνοντας μέρος του δικτύου που αφήνει η γερμανική αλυσίδα OBI. Στόχος της διοίκησης του Jumbo, η οποία έχει παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία και μέσω franchise σε Σκόπια και Αλβανία, είναι να λειτουργήσει στη Ρουμανία 12 – 18 καταστήματα την επόμενη πενταετία, ενώ στην πρώτη φάση ανάπτυξης έως το 2016 εκτιμά ότι θα μπορούσε να αποκομίσει τζίρο της τάξης των 37 εκατ. ευρώ.

Επειτα από καθυστερήσεις αρκετών μηνών, το Sofia Ring Mall ετοιμάζεται να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων του στις 4 Σεπτεμβρίου. H επένδυση στη βουλγαρική πρωτεύουσα αποτελεί επιχειρηματική σύμπραξη (joint venture) δύο ελληνικών ομίλων, της οικογένειας Φουρλή και του εφοπλιστή Γιάννη Kούστα (Danaos). Στα 200 καταστήματα του Sofia Ring Mall των 100.000 τ.μ. πραγματοποιούν, επίσης, το «ντεμπούτο» τους στο εξωτερικό τα πολυκαταστήματα Notos Com, με εμβαδόν 6.000 τ.μ. και μια «γκάμα» από 60 φίρμες ένδυσης, 20 brands δερμάτινων ειδών και αξεσουάρ και 100 μάρκες επώνυμων καλλυντικών προϊόντων.

Επίσης, το Sofia Ring Mall «συνδέεται» ως κοινός προορισμός για τους επισκέπτες με το γειτονικό πρώτο και μοναδικό κατάστημα IKEA στη Bουλγαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή