Η νευρικότητα ενόψει stress test ασκεί έντονες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

Η νευρικότητα ενόψει stress test ασκεί έντονες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα, έντονες διακυμάνσεις και κερδοσκοπικές κινήσεις τροφοδοτεί η αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα της νέας άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργεί η ΕΚΤ. Οι μετοχές των τραπεζών έχουν δεχθεί ισχυρές απώλειες, χάνοντας σημαντικό μέρος των κερδών των προηγούμενων μηνών. Σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά τους, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί κατά 38%, της Eurobank επίσης κατά 38%, της Τράπεζας Πειραιώς κατά 31%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έχει υποχωρήσει κατά 19%.

Η αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα του νέου stress test δημιουργεί εύφορο έδαφος για την κερδοσκοπία: φήμες και δημοσιεύματα ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι υψηλές οδηγούν τις τιμές βίαια σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ εκτιμήσεις και εκθέσεις που εμφανίζονται πιο αισιόδοξες για το αποτέλεσμα της άσκησης οδηγούν τις τιμές, επίσης απότομα, προς τα πάνω. Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι η αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα του stress test και ο κίνδυνος νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων δημιουργούν ανησυχία. Ωστόσο υπογραμμίζουν με έμφαση ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση από την ΕΚΤ για τις μεθοδολογικές λεπτομέρειες και δεν υπάρχει «κανένα νούμερο στο τραπέζι». Σημειώνουν ότι όλα τα σχετικά νούμερα που αναφέρονται είναι εικασίες και δεν στηρίζονται πουθενά και δημιουργούν αβεβαιότητα, πλήττοντας την αξιοπιστία της αγοράς. Η ισχυρή πτώση και η φημολογία έχουν θορυβήσει τις χρηματιστηριακές αρχές, οι οποίες εξετάζουν τρόπους για να ενισχύσουν τη διαφάνεια και την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού αναφορικά με το κρίσιμο αυτό θέμα. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το θέμα του stress test θα παραμείνει μια «ανοιχτή πληγή» για τις επόμενες εβδομάδες και εκτιμούν ότι περί το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει σχηματιστεί μια πιο καθαρή εικόνα για τις τεχνικές πτυχές της άσκησης.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι ότι η αβεβαιότητα για το νέο stress test σε συνδυασμό με τις γενικότερες οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως ανέτρεψε το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για το ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές. Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα οι μεγάλες συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και άντλησαν συνολικά (και μέσω ομολογιακών εκδόσεων) κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ -κυρίως από ξένους επενδυτές- κινήσεις που υπογράμμισαν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών για τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Πέραν του stress test, μεγάλη εστία ανησυχίας για τις τράπεζες -και ίσως πιο σημαντική από την άσκηση προσομοίωσης- αποτελεί το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ανέλθει στο 35% του συνόλου των δανείων που αντιστοιχεί σε «κόκκινα δάνεια» συνολικού ύψους 75 δισ. ευρώ. Κυβέρνηση και τράπεζες αναζητούν λύση -ειδικά στο ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων- ωστόσο πρόκειται για εξαιρετικά δυσεπίλυτο θέμα που πολύ δύσκολα θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με οριζόντιες ρυθμίσεις. Επιπλέον η καλλιέργεια προσδοκιών ότι με κάποιο τρόπο μπορεί να πραγματοποιηθεί «κούρεμα» των υποχρεώσεων των νοικοκυριών προς τις τράπεζες έχει πλήξει τη συναλλακτική ηθική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή