Πήραν το «πράσινο φως» 14 παραθεριστικά χωριά και οικισμοί

Πήραν το «πράσινο φως» 14 παραθεριστικά χωριά και οικισμοί

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία νέων οικισμών και παραθεριστικών χωριών σε Κρήτη, Κιλελέρ, Ιωάννινα και Αλεξανδρούπολη με την αξιοποίηση εκτάσεων που ανήκουν σε συνεταιρισμούς, εταιρείες και άλλους φορείς. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τους τελευταίους δέκα μήνες έχει εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους έργων για τη πολεοδόμηση -ως περιοχών ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης,- τουλάχιστον, 14 οικισμών και παραθεριστικών χωριών ο συνολικός πληθυσμός των οποίων δύναται να φθάσει σε, περίπου, 11.500 άτομα. Πρόκειται για ιδιοκτησίες συνολικής έκτασης 2.840 στρεμμάτων. Πέραν της ανέγερσης κτιρίων για α΄ και β΄ κατοικία σε ορισμένες εκ των εκτάσεων υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας ξενώνων, ξενοδοχείων, εστιατορίων κ.ά.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κιλελέρ γνωμοδότησε θετικά επί της πολεοδομικής μελέτης για την πολεοδόμηση έκτασης 213,5 στρεμμάτων εντός περιοχής ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης στην περιοχή Κασίδες ιδιοκτησίας της Εργοληπτικής Αναπτυξιακής Α.Ε. ΟΛΥΜΠΟΣ προς εξυπηρέτηση α΄ κατοικίας. Είχε προηγηθεί πέρυσι τον Δεκέμβριο η έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου από το ΥΠΕΚΑ. Ο πληθυσμός του οικισμού υπολογίζεται σε 534 άτομα. Η ίδια Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την πολεοδόμηση άλλων 2 εκτάσεων 136 και 63 στρεμμάτων αντίστοιχα στη θέση Σαρλικιώστρατα ή Μπούζο Πηγάδι του Δήμου ιδιοκτησίας της «Οικιστικής Ενωσης Φυσικών Προσώπων Αεροπόρων Π.Α. Λάρισας Ομάδα Α» και της «Οικιστικής Ενωσης Φυσικών Προσώπων Αεροπόρων Π.Α. Λάρισας Ομάδα Β». Και για τις 2 εκτάσεις είχε προηγηθεί έγκριση των Περιβαλλοντικών Ορων από το ΥΠΕΚΑ. Ο μέγιστος συνολικά πληθυσμός των 2 οικισμών μπορεί να φθάσει σε 550 άτομα.

Εξάλλου, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιωαννίνων έχει εγκρίνει την πολεοδομική μελέτη της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ που αφορά το έργο πολεοδόμησης έκτασης 141,7 στρεμμάτων ως ΠΕΡΠΟ προς εξυπηρέτηση α΄ κατοικίας στην περιοχή Αμπελειά ιδιοκτησίας της κοινωνίας «Οικοδομική Συνεργασία Εμπόρων Ιωαννίνων». Είχε προηγηθεί πέρυσι τον Οκτώβριο η έγκριση Περιβαλλοντικών Ορων του έργου από το ΥΠΕΚΑ. Η έκταση έχει σχεδιαστεί για πληθυσμό έως 643 ατόμων. Το πράσινο φως από το ΥΠΕΚΑ σε ό,τι αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους έχει λάβει και η Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική Α.Ε. για την αξιοποίηση έκτασης 204,7 στρεμμάτων στη Σητεία προς εξυπηρέτηση παραθεριστικής κατοικίας. Ο πληθυσμός του οικισμού εκτιμάται σε 540 άτομα (κάτοικοι και επισκέπτες) και οι εργαζόμενοι σε περίπου 60. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης πέραν της κατοικίας αφορούν σε ξενώνες, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα κ.ά.

Παράλληλα, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για την πολεοδόμηση έκτασης 628,6 στρεμμάτων προς εξυπηρέτηση παραθεριστικής κατοικίας στη θέση Νήσα -Αγοραστή του Δήμου Αγίου Νικολάου ιδιοκτησίας του παραθεριστικού οικοδομικού συνεταιρισμού Εμπόρων Νομού Ηρακλείου. Η έκταση έχει σχεδιαστεί για πληθυσμό έως 2.532 ατόμων (χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες). Στην ίδια περιοχή έχουν εγκριθεί οι Περιβαλλοντικοί Οροι για την πολεοδόμηση έκτασης 291,8 στρεμμάτων προς εξυπηρέτηση παραθεριστικής κατοικίας ιδιοκτησίας του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υπαλλήλων ΟΤΕ Νομού Ηρακλείου. Η έκταση έχει σχεδιαστεί για πληθυσμό χωρητικότητας 838 ατόμων (χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες). Επιπλέον, εγκρίσεις δόθηκαν μέσα στο έτος για άλλες 6 εκτάσεις, 5 στην Κρήτη και 1 στην Αλεξανδρούπολη, ο συνολικός πληθυσμός των οποίων δύναται να ξεπεράσει τα 5.800 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή