ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θρυαλλίδα εξελίξεων η εξαγορά της HOL από τη Vodafone

thryallida-exelixeon-i-exagora-tis-hol-apo-ti-vodafone-2040747

Eπεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα η Vodafone μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Hellas Online. Το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοινώθηκε ότι η βρετανική εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει 72,7 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 72,7% των μετοχών της Hellas Online. Η επιχειρηματική αξία (Enterprise Value) ανέρχεται σε 311 εκατ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ο αναπροσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός, ύψους 211 εκατ. ευρώ της Hellas Online. Ουσιαστικά η Vodafone αποτιμά την αξία της επιχείρησης 4,5 φορές τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) για το 2013.

Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση των αποφάσεων της Eθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και περιλαμβάνει δύο συναλλαγές. Η πρώτη συναλλαγή αφορά το ποσοστό της Intracom Holdings (57,2%) και η δεύτερη το ποσοστό της εταιρείας World Equities Holdings (15,5%) με έδρα το Λουξεμβούργο. H τελευταία εικάζεται ότι ελέγχεται από τον βασικό μέτοχο της Intracom Holdings, Σωκράτη Κόκκαλη.

Με την εξαγορά αυτή, η Vodafone, κάτοχος ήδη του 18,4% των μετοχών της Hellas Online, διευρύνει τη συμμετοχή της την εταιρεία στο 91,2% του μετοχικού κεφαλαίου. Η επόμενη δε κίνηση θα είναι η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους μειοψηφίας, για την εξαγορά των μετοχών τους στην ήδη συμφωνημένη με τους βασικούς μετόχους τιμή.

Σύμφωνα με τη Vodafone, οι συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν προς το τέλος του έτους και αμέσως μετά να ακολουθήσει η δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της μειοψηφίας. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας αναφέρει ακόμη ότι με την εξαγορά αυτή, αποκτά 519 χιλ. συνδρομητές (LLU) και 11% μερίδιο αγοράς στην αγορά των σταθερών επικοινωνιών (τέλος 2013). Επίσης αποκτά το δίκτυο οπτικών ινών της Hellas Online, μήκους 5.200 χλμ. «Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία θα επιταχύνει τη στρατηγική μας για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών επικοινωνίας και αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά», σχολίασε ο επικεφαλής της Vodafone στην Ελλάδα, Γλαύκος Περσιάνης. «Η Vodafone», πρόσθεσε, «θα συνεχίσει να επενδύει στη χώρα σε υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες συμβάλλουν έμπρακτα στην ανάπτυξη και στην οικονομία».

Η κίνηση αυτή της Vodafone ήταν αναμενόμενη εδώ και μεγάλο διάστημα. Πραγματοποιείται, μάλιστα, στο πλαίσιο της επέκτασής της στις αγορές ανά τον κόσμο, μετά την πώληση του μεριδίου της στη Verizon αντί 130 δισ. δολ. στις αρχές του 2014. Η απόφαση δε εξαγοράς της Hellas Online σηματοδοτεί την περαιτέρω συγκέντρωση των τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων και στη χώρα μας και στην οποία φέρεται να έχουν θέση μόνον οι πολύ μεγάλοι του κλάδου (ΟΤΕ/Deustche Telekom, Vodafone, Wind Hellas) και όσοι διαθέτουν επάρκεια ρευστότητας για να ξοδεύουν στην προώθηση προϊόντων που η πώλησή τους καθορίζεται εν πολλοίς από την τιμή.

Eπίσης η εξαγορά της Hellas Online αποτιμά εμμέσως και την αξία των δραστηριοτήτων της Forthnet στις τηλεπικοινωνίες, καθώς οι εταιρείες έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Η εξαγορά της Hellas Online σηματοδοτεί την έναρξη του νέου γύρου συγκέντρωσης της αγοράς, ο οποίος αναμένεται να καταλήξει στη συμφωνία εξαγοράς της Forthnet. To μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι για το μέλλον της Nova.