Οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν την πορεία του Χρηματιστηρίου

Οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν την πορεία του Χρηματιστηρίου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχωρούν ή όχι οι ξένοι επενδυτές από το Χρηματιστήριο; Ξένα δημοσιεύματα αυτή την εβδομάδα υποστήριζαν ότι ανεκόπη η ροή κεφαλαίων προς το Χρηματιστήριο που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ανόδου που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013, καθώς φέτος η Αθήνα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές αγορές με τις χειρότερες αποδόσεις.

Οπως έδειξαν τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, τον Ιούλιο κατεγράφη η μικρότερη εισροή (54,61 εκατ. ευρώ) ξένων κεφαλαίων γα τον 2014. Η καλύτερη επίδοση σημειώθηκε τον Ιούνιο με εισροή 253,96 εκατ. ευρώ. Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι και τον φετινό Ιούλιο –δηλαδή για 21 συνεχείς μήνες– είναι αγοραστές των ελληνικών μετοχών. Συνολικά έχουν τοποθετήσει 3,153 δισ. ευρώ στην εγχώρια αγορά. Είναι η μοναδική περίοδος από το 2001 που αναβαθμίστηκε για πρώτη φορά σε ώριμη αγορά η Αθήνα από τη Morgan Stanley και οι αλλοδαποί επενδυτές παραμένουν για τόσο πολλούς μήνες αγοραστές των ελληνικών μετοχών. Βέβαια οι αποδόσεις που έχουν καταγράψει σε μία μικρή ομάδα μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι αξιοπρόσεκτες. Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η Αθήνα είναι το μοναδικό χρηματιστήριο που ανήκει και στις αναδυόμενες και στις ώριμες αγορές και μάλιστα οι συναλλαγές τους πραγματοποιούνται από το πιο σκληρό νόμισμα του πλανήτη.

Επίσης μετά την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις 27 Νοεμβρίου 2013 άλλαξε ο χάρτης των ξένων χαρτοφυλακίων που έχουν παρουσία στην Ελλάδα. Από τα funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα των 18 έως 36 μηνών η πλειοψηφία σήμερα απαρτίζεται από hedge funds με μάξιμουμ τοποθετήσεις που δεν ξεπερνούν τους 6 με 9 μήνες. Μάλιστα τα συγκεκριμένα hedge funds έχουν πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι είναι έτοιμα να ρευστοποιήσουν σε οποιαδήποτε μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ενώ λιγότερο ασχολούνται με την εξέλιξη των επιχειρηματικών διεργασιών, αφού έχουν απευθείας ενημέρωση για τα σχέδια των 25 εισηγμένων που διαθέτουν ξένους επενδυτές στα μετοχικά τους κεφάλαια. Αυτή τη χρονική στιγμή, υποστηρίζουν χρηματιστές, η αγορά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Υπάρχουν 3 παράγοντες που επηρεάζουν την τοποθέτηση φρέσκων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για την αβεβαιότητα που επικρατεί για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών που θα ανακοινωθούν τον προσεχή Οκτώβριο μαζί με άλλες 120 ευρωπαϊκές τράπεζες, τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για το χρέος και τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην ελληνική οικονομία.

Επί της ουσίας τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν αναστείλει τις τελευταίες εβδομάδες τη συμμετοχή τους στην Αθήνα, γεγονός που αποδεικνύεται και από την κατακόρυφη πτώση του τζίρου στα 60 και 65 εκατ. ευρώ. Εχουμε επισημάνει ότι παρά τη ρηχότητά της η ελληνική αγορά έχει ανάγκη για μέσο τζίρο της τάξης των 120 με 130 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να αποκτήσει κατεύθυνση. Σε περίπτωση που το φθινόπωρο υπάρξει κλιμάκωση των πολιτικών εξελίξεων που θα δημιουργήσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το Χρηματιστήριο αναμένεται να εισέλθει σε πολύμηνη φάση εσωστρέφειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή