Σε ελληνοαυστριακά χέρια η ιστορική γερμανική αλυσίδα καταστημάτων Κάρσταντ

Σε ελληνοαυστριακά χέρια η ιστορική γερμανική αλυσίδα καταστημάτων Κάρσταντ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εταιρεία Signa του Ελληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου και του Αυστριακού συνεταίρου του Ρενέ Μπένκο απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της αλυσίδας καταστημάτων Κάρσταντ, αγοράζοντας το μερίδιο του Βέλγου μεγιστάνα Νίκολας Μπεργκρουέν. Ηταν η 7η αλλαγή στο μάνατζμεντ και στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας τα τελευταία 10 χρόνια.

Ο τζίρος του Κάρσταντ μειώθηκε από το 2000 από 7,5 σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά τη δραματική οικονομική κρίση του 2007 η επιχείρηση είχε υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Ο Νίκολας Μπεργκρουέν είχε αγοράσει την αλυσίδα το 2010 για να πουλήσει στη συνέχεια ένα μεγάλο μέρος των εμβληματικών γερμανικών πολυκαταστημάτων στον Μπένκο το φθινόπωρο του 2012. Ο Μπένκο που έχει κάνει ένα όνομα σαν αγοραστής, αναμορφωτής και μεταπωλητής ακινήτων σε πολύ υψηλότερες αξίες σε ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη, έχει μετατρέψει μια σειρά πολυκαταστημάτων στην πατρίδα του στο Τιρόλο σε εμπορικά κέντρα με αύξηση της κίνησης και της απασχόλησης. Στη διοίκηση της χόλντινγκ εταιρείας, του συμμετέχουν ένας πρώην πρωθυπουργός της Αυστρίας, μία αντικαγκελάριος, ο Ρόλαντ Μπέργκερ και το πρώην αφεντικό της Πόρσε Βέντελιν Βέντεκιντ. Ο Γ. Οικονόμου πήρε το 2009 το 50% στη χόλντινγκ εταιρεία της Signa. Σε αυτήν συμμετέχουν ακόμα το κρατικό Fund του Αμπου Ντάμπι, μερικοί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της Αυστρίας και επικεφαλής τραπεζών.

Οι σχέσεις αυτές διασφαλίζουν ανεμπόδιστη ροή τραπεζικών κεφαλαίων, κάτι που κάνει την εταιρεία με τα περιουσιακά στοιχεία 6 δισ. ευρώ ευάλωτη σε κρίσεις και διακυμάνσεις της ζήτησης. Σε μια σειρά καταστημάτων Κάρσταντ, ο Μπένκο ήλεγχε το θρυλικό KDW του Βερολίνου και το πολυκατάστημα του Αμβούργου πριν πάρει ολόκληρο το μερίδιο του Μπεργκρουέν, που συμμετέχει ο γνωστός στην Ελλάδα από την υπόθεση της Πανγαίας και του Ελληνικού Ισραηλινός έμπορος διαμαντιών Μπένι Στάινμετζ. Εναντίον του Στάινμετζ γίνονται δικαστικές έρευνες σε τρεις τουλάχιστον χώρες για διαφθορά, ενώ ο Μπένκο καταδικάσθηκε το 2012 στην Ιταλία για προσπάθεια επηρεασμού δικαστή για φορολογική υπόθεση, απόφαση που αργότερα, το 2013, επικυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας. Αυτά τα προβλήματα ωστόσο μοιάζουν μικρά μπροστά στο μεγαλύτερο: Τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα των Κάρσταντ και την ανάγκη πιθανής αντιπαράθεσης με το σημαντικότερο αριστερό συνδικάτο της Γερμανίας, το Verdi, τους 17.000 εργαζόμενους στην αλυσίδα στην περίπτωση που η Signa θελήσει να κλείσει πολυκαταστήματα ή να μεταβάλει τη χρήση άλλων. Ο Ρενέ Μπένκο είχε επιχειρήσει να συνενώσει την αλυσίδα Κάρσταντ με το Κάουφχοφ, την άλλη μεγάλη ιστορική αλυσίδα της γερμανικής αγοράς, χωρίς αποτελέσματα. Το συνδικάτο έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι οι εξαγορές μεγάλων αλυσίδων που δείχνουν σημάδια παρακμής γίνεται μόνο για την αξιοποίηση των ιδιόκτητων ακινήτων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή