Αλλαγή σελίδας στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα το φθινόπωρο

Αλλαγή σελίδας στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα το φθινόπωρο

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 28 Αυγούστου θα συνέλθει η γενική συνέλευση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με θέμα των διαχωρισμό της εταιρείας σε δύο εταιρικά σχήματα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, στο πλαίσιο εκείνων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Στη μία εταιρεία θα υπαχθούν τα μη στρατιωτικά προϊόντα ακόμα και εκείνα που μπορεί να είναι διπλής χρήσεως (dual use) όπως φυσίγγια κυνηγίου, εκρηκτικά που χρησιμοποιεί σε δημόσια έργα η Anfo, η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου (κατασκευάζει το ευρώ) και το εργοστάσιο της Κύμης. Στην άλλη εταιρεία θα υπαχθεί η παραγωγή για την αμυντική βιομηχανία.

Από το σύνολο των επιδοτήσεων που έχει λάβει η επιχείρηση, το 95% θα κριθεί σύμφωνα με πληροφορίες νόμιμο και το 5% θα μεταβιβασθεί στην επιχείρηση που δεν στοχεύει στον αμυντικό τομέα. Στόχος των διαχειριστών της επιχείρησης αυτής είναι «η εκκαθάρισή της», όπως είπε στην «Κ» στέλεχος της εταιρείας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ταυτόχρονα μέσα στον Σεπτέμβριο το Δημόσιο θα δώσει 25 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση των παλαιών εκκρεμοτήτων της ΕΑΣ (έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία αλλά και σε προμηθευτές), ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει τις εξoφλήσεις των δανείων από τις καταπτώσεις (δινόταν από τις τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου). Στο «πακέτο» αυτό θα προστεθούν 250 οικειοθελείς αποχωρήσεις των παλαιότερων και «ακριβότερων» εργαζομένων, με αποτέλεσμα να παραμείνουν έπειτα από αυτό στο μισθολόγιο 500 εργαζόμενοι. Η διάταξη που είχε ψηφιστεί από τη Βουλή ορίζει ότι τα χρέη των επιχειρήσεων που θα προέλθουν από τα ΕΑΣ έναντι του ελληνικού Δημοσίου κεφαλαιοποιούνται με την έκδοση ίσης αξίας μετοχών που αναλαμβάνονται από το ελληνικό Δημόσιο.

Τα ΕΑΣ υπολογίζουν ότι το 2015 θα έχουν τζίρο 40 εκατ., το 2016, 60 εκατ. και το 2017, 80 εκατ ευρώ. Ενα μεγάλο μέρος των εργασιών αυτών θα προέλθει από τη συμφωνία με την αμερικανική ΑΤΚ για την κατασκευή 1 εκατομμυρίου βλημάτων 40/60 για πυροβόλα που θα εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί στα μεταγωγικά τους αεροσκάφη. Τα ΕΑΣ υπολογίζουν ότι από αυτή τη σύμβαση μπορούν να κάνουν έναν κύκλο εργασιών 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα βλήματα έχει συμφωνηθεί να κατασκευασθούν στον Υμηττό (μεταλλικό περίβλημα) και στο Λαύριο με τη μεταφορά της γραμμής παραγωγής από την Ελευσίνα. Την περασμένη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας επιθεώρησαν τις γραμμές παραγωγής και έμειναν ικανοποιημένοι από τα πρώτα αποτελέσματα. Η πρώτη «παρτίδα» 70.000 βλημάτων θα πρέπει να παραδοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται διαπραγματεύσεις με χώρες του κόλπου μέσω αντιπροσώπου, την Κένυα, το Μαρόκο και την Ινδία.

Η ίδια αμερικανική εταιρεία έχει αναπτύξει σε συνεργασία με γερμανική πυρομαχικά αρμάτων Λέοπαρντ-2 που διεκδικεί η γερμανική Ραϊνμετάλ. Η εταιρεία που έκλεισε πέρυσι εσπευσμένα το γραφείο της στην Αθήνα εξαιτίας των ανακρίσεων της εισαγγελίας της Βρέμης για τον ρόλο της στη σύμβαση των υποβρυχίων, εκπροσωπείται τώρα από νέο αντιπρόσωπο στην Ελλάδα. Η Ραϊνμετάλ έχει πλεονέκτημα στα λεγόμενα κινητικά βλήματα των αρμάτων. Το ύψος αυτής της προμήθειας –τα άρματα ως γνωστόν παρελήφθησαν χωρίς βλήματα– προσεγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ και τα ΕΑΣ φιλοδοξούν να πάρουν το 30% της δουλειάς ως υποκατασκευαστής. Σε αυτή την περίπτωση η αμερικανική εταιρεία ΑΤΚ μπορεί να βρίσκεται απέναντι στη Ραϊνμετάλ, όπως άλλωστε θα συμβεί και με ισραηλινό οίκο που προσφέρει τα βλήματα σε καλύτερη μεν τιμή, χωρίς όμως να έχει διασφαλίσει την τελική πιστοποίηση από τον γερμανικό οίκο.

Η βιωσιμότητα της επιχείρησης

Συνολικά η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα δεν επιτρέπει εξαγωγές άνω του 50% του τζίρου της ΕΑΣ που διαθέτει παλαιάς τεχνολογίας εγκαταστάσεις στην Αττική, αλλά παραμένει μία από τις τελευταίες πιστοποιημένες από το ΝΑΤΟ βιομηχανίες του είδους της. Αντίθετα οι εγκαταστάσεις της παλαιάς ΕΒΟ –κατασκευάζει κυρίως ατομικό οπλισμό για τον στρατό και την αστυνομία– είναι πιο σύγχρονες αλλά λιγότερο ευέλικτες.

Οι παραγγελίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για το επόμενο διάστημα είναι σχετικά μικρές ακόμα και για το μέγεθος της επιχείρησης.

Πάντως, η μακροχρόνια βιωσιμότητα της εταιρείας εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί αν δημιουργηθούν οι συνθήκες μετά την εκκαθάριση των «παλαιών» εκκρεμοτήτων για την είσοδο ιδιώτη επενδυτή σε αυτήν μετά την έναρξη της υλοποίησης των πρώτων εξαγωγικών συμβολαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή