Τα δικαιώματα του Champions League θα καθορίσουν το μέλλον της Forthnet

Τα δικαιώματα του Champions League θα καθορίσουν το μέλλον της Forthnet

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκαθάρισε το τοπίο στη διεκδίκηση της Forthnet από την πλευρά των Vodafone και Wind Hellas. Οσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο, το ενδιαφέρον της Vodafone για τη Forthnet, δεν μπορούσε να εκδηλωθεί χωρίς να έχει «κλείσει το μέτωπο» της Hellas Online. Η τελευταία, είχε βασικό λόγο στις αποφάσεις της Vodafone από τη αρχική συμφωνία του 2009 βάσει της οποίας η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας απέκτησε το 18,4% της Hellas Online. Συγκεκριμένα, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δεσμεύονταν για οποιαδήποτε κίνησή της που θα έθιγε ανταγωνιστικά τη Hellas Online (non-compete term). Με άλλα λόγια, οι μέτοχοι της τελευταίας, μπορούσαν ν’ ασκήσουν βέτο σε μια απόφαση εξαγοράς της Forthnet από τη Vodafone.

H υπογραφή όμως της συμφωνίας που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, για την απόκτηση του 72,6% της Hellas Online, «λύνει τα χέρια» πλέον της Vodafone. Και τώρα, με δεδομένο το ενδιαφέρον του ΟΤΕ για τη Nova, η αγορά αναμένει άλλο ένα ορόσημο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το σκηνικό στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες: τη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Champions League) για την επόμενη τριετία. Τα δικαιώματα αυτά κατείχε την περασμένη περίοδο η Forthnet, τα οποία απέκτησε αντί 18 εκατ. ευρώ το 2011. Τότε ο ΟΤΕ έδειξε μικρό ενδιαφέρον καθώς τότε ξεκινούσε τις δραστηριότητές του στη δορυφορική τηλεόραση. Αυτή τη φορά όμως έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες ν’ αποκτήσει τα δικαιώματα του Champions League, καθώς o βασικός ανταγωνιστής αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Ειδικότερα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η Forthnet θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να εκδώσει τις εγγυητικές επιστολές που απαιτεί η ΟΥΕΦΑ.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου και η OΥΕΦΑ έχει θέσει τον πήχυ στα 25 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμφίβολα επηρεάζει την αποτίμηση της Nova, αλλά και την προσφορά του ΟΤΕ γι’ αυτή, δεδομένου ότι ο τελευταίος έχει προσφέρει 250-300 εκατ. ευρώ για το 100% της πρώτης. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οποιαδήποτε κίνηση των μετόχων της Forthnet που «κλείνει το μάτι» προς την πλευρά των Vodafone-Wind, ναρκοθετεί την απόκτηση των δικαιωμάτων αυτών από τη Nova, εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής της κατάστασης. Στην περίπτωση όμως που οι μέτοχοι της Forthnet «φλερτάρουν» με τον ΟΤΕ, τότε αναμένουν μια ήπια διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Champions League. Στην πράξη, η διεκδίκηση των συγκεκριμένων δικαιωμάτων, θ’ αποτελέσει ώς ένα βαθμό το βαρόμετρο για την κατάληξη της τύχης της Forthnet.

Πάντως, η εξαγορά της Hellas Online, έθεσε τον πήχυ των δραστηριοτήτων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Και με βάση αυτή, οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν προσφέρει υπερτίμημα και σίγουρα μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή λειτουργικών κερδών (EBITDA) σε σχέση με εκείνο που πρόσφερε η Vodafone για τη Hellas Online. Οι άνθρωποι της αγοράς ωστόσο δικαιολογούν το υπερτίμημα για τις δραστηριότητες της εταιρείας στη συνδρομητική τηλεόραση. Και αυτό ισχύει και για τον ΟΤΕ, ο οποίος πρόσφερε ιδιαίτερα μεγάλο πολλαπλασιαστή κερδών EBITDA για τις δραστηριότητες της Forthnet στη συνδρομητική τηλεόραση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή