Αισιοδοξία ότι ο FTSE θα διατηρήσει το Χ.Α. στις ώριμες αγορές

Αισιοδοξία ότι ο FTSE θα διατηρήσει το Χ.Α. στις ώριμες αγορές

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηδενικές πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να υποβαθμιστεί το Χρηματιστήριο Αθηνών από την ετήσια αξιολόγηση του οίκου Ftse που θα έχει ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2014. Η διοίκηση της ΕΧΑΕ είναι αισιόδοξη ότι δεν θα υπάρξει υποβάθμιση του Χ.Α. που παραμένει σήμερα υπό παρακολούθηση (watch list) στις ώριμες αγορές. Εξάλλου η ελληνική αγορά πληρεί τα 17 κριτήρια παραμονής που έχει θεσπίσει για τις ώριμες αγορές ο οίκος Ftse. Το τελευταίο σημείο τριβής που υπήρχε με τον οίκο Ftse την τελευταία 7ετία και διευθετήθηκε αφορούσε τη μη φορολόγηση του φόρου υπεραξίας για τους αλλοδαπούς επενδυτές.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2001, την πρώτη χρονιά που αναβαθμίστηκε σε ώριμη αγορά το Χ.Α. από τη Morgan Stanley, εισέρρευσε πάνω από 1 δισ. ευρώ από τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Οι πιο αποδοτικές χρονιές ήταν η τετραετία 2004-2007, όταν είχαν διοχετευθεί περισσότερα από 17 δισ. ευρώ στη χρηματιστηριακή αγορά από το εξωτερικό. Τους τελευταίους 21 μήνες οι ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει κεφάλαια ύψους 3,153 δισ. ευρώ για την αγορά ελληνικών μετοχών.

Η διατήρηση της Αθήνας για 14ο συνεχή χρόνο στις ώριμες αγορές διασφαλίζει τις εξής παραμέτρους: α) Εξασφαλίζεται η παρουσία των κεφαλαίων που επενδύουν αποκλειστικά σε ανεπτυγμένες αγορές ή αποτελούν index funds που τοποθετούνται σε δείκτες που έχουν δημιουργηθεί για ώριμες αγορές, β) συνεχίζουν να «βλέπουν» Ελλάδα τα κεφάλαια μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, όπως είναι τα συνταξιοδοτικά αμοιβαία κεφάλαια, γ) μόλις βελτιωθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της χώρας, θα ομαλοποιηθεί και η εισροή ξένων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο.

Για την παραμονή της χώρας στις ανεπτυγμένες αγορές καταβλήθηκε ισχυρή προσπάθεια την τελευταία τετραετία από την ΕΧΑΕ, όπως και από τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς, και αυτή τη φορά το εγχείρημα ήταν από τα δυσκολότερα που αντιμετώπισε το Χ.Α. από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα. Αυτό συνέβη διότι, ενώ το ελληνικό Χρηματιστήριο πληροί όλα τα θεσμικά κριτήρια, εντούτοις δεν μπορεί να ξεπεράσει εύκολα τις υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό μοιραία είχε στοιχίσει στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. και φυσικά στη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, η εικόνα που παρουσιάζει συνολικά η ελληνική αγορά έχει οδηγήσει στην είσοδο σε αυτήν πολλών distress funds, τα οποία τοποθετούνται σε αγορές που βρίσκονται υπό ανάπτυξη ή που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Τα funds αυτά είναι συχνά «υπαίτια» για μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή