Αυξημένα κέρδη 22% της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά το α΄ εξάμηνο

Αυξημένα κέρδη 22% της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά το α΄ εξάμηνο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της τάξεως του 22% σημείωσε η κερδοφορία της ΣΕΠ Α.Ε. (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρική της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες η μητρική Cosco Pacific, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές λιμενικών εγκαταστάσεων παγκοσμίως, τα κέρδη από τη δραστηριότητα διαχείρισης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ στον ΟΛΠ ανήλθαν σε 11,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 9,37 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Αντίστοιχα, τα έσοδα από τις δραστηριότητες στο λιμάνι του Πειραιά ενισχύθηκαν κατά 24,7% κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, καθώς ανήλθαν σε σχεδόν 69,3 εκατ. ευρώ, έναντι 55,5 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Βασικός λόγος για την εν λόγω θετική εξέλιξη ήταν η διατήρηση της αυξητικής πορείας της διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, καθώς πλέον συμπληρώθηκε ένας χρόνος λειτουργίας της νέας Προβλήτας ΙΙΙ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά το πρώτο εξάμηνο, η ΣΕΠ διαχειρίστηκε συνολικά 1,47 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 1,16 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων, που είχε διαχειριστεί κατά το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 26,7%.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Cosco Pacific, η ανοδική αυτή πορεία συνεχίστηκε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και κατά τον Ιούλιο. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του εν λόγω μήνα, η ΣΕΠ διαχειρίστηκε 285,6 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 208,6 χιλιάδων εμπορευματοκιβωτίων που είχε διαχειριστεί κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας έτσι άνοδο κατά 37%. Συνολικά, από τις αρχές του 2014, δηλαδή κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014, η ΣΕΠ έχει διαχειριστεί 1,756 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, μέγεθος που αποτελεί αύξηση κατά 28,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όταν είχε διαχειριστεί 1,369 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ΣΕΠ, η διοίκηση της Cosco Pacific στάθηκε στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της δραστηριότητας στον Πειραιά, κάνοντας ειδική αναφορά στην έναρξη της λειτουργίας της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το λιμάνι, εξέλιξη η οποία «θα επεκτείνει την παρουσία μας στην αγορά και θα ενδυναμώσει τα βασικά μας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», τονίζεται σχετικά. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η ΣΕΠ θα προχωρήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση της ετήσιας δυναμικότητας διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. άναψε το «πράσινο φως» για τη συμφωνία του φιλικού διακανονισμού μεταξύ του ΟΛΠ και της ΣΕΠ, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η ανάπτυξη μιας νέας προβλήτας, στο δυτικό τμήμα της υφιστάμενης προβλήτας ΙΙΙ. Πρόκειται για επένδυση 230 εκατ. ευρώ που θα αναλάβει να υλοποιήσει η ΣΕΠ με ίδια κεφάλαια, με απώτερο στόχο την περαιτέρω αύξηση της δυναμικότητας του λιμανιού, που θα είναι πλέον σε θέση να διαχειρίζεται πάνω από 6 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ετησίως.

Συνολικά, η μητρική Cosco Pacific σημείωσε άνοδο κερδών της τάξεως του 2,1%, σε 111,2 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, κυρίως λόγω της αύξησης των εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίστηκε μέσω των λιμανιών που ελέγχει. Συγκεκριμένα, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, ο κινεζικός όμιλος διαχειρίστηκε 32,48 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 29,49 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων, μια άνοδος της τάξεως του 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Η επιμέρους κερδοφορία του κλάδου των λιμενικών εγκαταστάσεων ενισχύθηκε κατά 17,5% σε 82,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή