Τέλος Σεπτεμβρίου οι διαγωνισμοί για τρία έργα του «Σύζευξις ΙΙ»

Τέλος Σεπτεμβρίου οι διαγωνισμοί για τρία έργα του «Σύζευξις ΙΙ»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τέσσερα χρόνια μελέτης, συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜ&ΗΔ) προχωρεί στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του νέου υπερδικτύου επικοινωνίας που θα φέρει τη δημόσια διοίκηση στον 21ο αιώνα. Πρόκειται για το δίκτυο «Σύζευξις ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού 600 έως 650 εκατ. ευρώ και το οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον τόσο της ελληνικής, όσο και της διεθνούς τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Για το έργο, εκτός των μεγάλων παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, έχουν ενδιαφερθεί μεγάλοι κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (Cisco) αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες, δεδομένου ότι περιλαμβάνει σημαντικό όγκο κατασκευαστικών εργασιών.

Το έργο έχει «σπάσει» σε πέντε επιμέρους έργα, εκ των οποίων για τα δύο πρώτα, που αφορούν την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ο διαγωνισμός διενεργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Ενδιαφέρον εξέφρασαν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας (ΟΤΕ, Vodafone, Wind, ΗOL, Forthnet και Cyta). Για τα τρία τελευταία υποέργα του «Σύζευξις ΙΙ» οι διαγωνισμοί τους αναμένεται να διενεργηθούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ο προϋπολογισμός του «Σύζευξις ΙΙ», αν και εμφανίζεται υπερμεγέθης, είναι λογικός κι εφόσον δεν ξεπεραστεί θα εξοικονομήσει χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο. Το μεγαλύτερο μέρος της προϋπολογιζόμενης δαπάνης του έργου, ύψους περίπου 450-500 εκατ. ευρώ, αφορά την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Με δεδομένο ότι οι προγραμματικές συμφωνίες θα καλύψουν τουλάχιστον μια τριετία, το Δημόσιο αναμένεται να επωφεληθεί πάνω από 30%. Και αυτό επειδή το ελληνικό Δημόσιο έχει εκτιμηθεί ότι ξοδεύει ετησίως περίπου 250 εκατ. ευρώ για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, κυρίως υπηρεσίες τηλεφωνίας. Το τελευταίο ωστόσο συνιστά εκτίμηση και όχι λογιστικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η δημόσια διοίκηση στερείται ενός λογιστικού συστήματος στο οποίο καταγράφονται ενιαία οι δαπάνες της. Ολες οι «ασκήσεις», ωστόσο, που πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σχετικά με το τηλεπικοινωνιακό κόστος της δημόσιας διοίκησης, έδειξαν προς την κατεύθυνση των 250 εκατ. ευρώ.

Η μείωση επομένως της τηλεπικοινωνιακής δαπάνης στον δημόσιο τομέα αποτελεί βασικό μοχλό πίσω από το έργο «Σύζευξις ΙΙ». Οι δαπάνες αυτές χαρακτηρίζονται λειτουργικές, με συνέπεια να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα κοινοτικά κονδύλια. Μόνον ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να καλύψει. Πάντως η χώρα επιχειρεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει ένα υπερδίκτυο, αφού δίπλα στις γιγαντιαίες προγραμματικές συμφωνίες για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, το ΥΔΜΗΔ φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα υπερδίκτυο αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ. Τέτοιου είδους δαπάνες χαρακτηρίζουν δίκτυα τηλεπικοινωνιακών οργανισμών και φορέων και όχι τελικούς χρήστες, όπως είναι η ελληνική δημόσια διοίκηση. Πάντως, όταν ολοκληρωθεί, σε περίπου δύο χρόνια, η δημόσια διοίκηση θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο δίκτυο πάνω στο οποίο θα διασυνδεθούν περισσότεροι από 30.000 φορείς/σημεία επικοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή