Κέρδη 3,3 εκατ. ευρώ και μείωση λειτουργικών εξόδων για τον ΟΛΠ

Κέρδη 3,3 εκατ. ευρώ και μείωση λειτουργικών εξόδων για τον ΟΛΠ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή παρέμεινε η κερδοφορία του ΟΛΠ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός, τα καθαρά κέρδη ύστερα από φόρους διαμορφώθηκαν σε 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 3,4 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, για το σύνολο του 2014 προβλέπεται ότι τα κέρδη προ φόρων θα σημειώσουν μικρή ετήσια άνοδο σε 12,02 εκατ. ευρώ έναντι 11,825 εκατ. ευρώ το 2013.

Σημαντική θετική εξέλιξη κρίνεται και το γεγονός ότι τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΛΠ υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς ανήλθαν σε 44,5 εκατ. ευρώ έναντι 21,37 εκατ. ευρώ κατά το τέλος του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Οσον αφορά τον κύκλο εργασιών του ΟΛΠ, αυτός σημείωσε μια μικρή υποχώρηση της τάξεως του 3,3% σε 50,2 εκατ. ευρώ, έναντι 51,9 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, πτωτικά κινήθηκαν και τα λειτουργικά έξοδα του ΟΛΠ κατά τους πρώτους έξι μήνες, μια και μειώθηκαν κατά 4,75% σε 48,7 εκατ. ευρώ, έναντι εξόδων 51,2 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τα ίδια κεφάλαια, αυτά ανήλθαν σε 166,3 εκατ. ευρώ έναντι 161,96 εκατ. ευρώ το 2013.

Η αισιοδοξία της διοίκησης του ΟΛΠ για το υπόλοιπο του έτους εδράζεται, μεταξύ άλλων, στην αναμενόμενη αύξηση της κίνησης εμπορευματοκιβωτίων και οχημάτων, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τον ΟΛΠ με την ενδοχώρα. Ηδη, όπως έγινε γνωστό στις αρχές της εβδομάδας, τον Ιούλιο σημειώθηκε ιστορικό υψηλό σε ό,τι αφορά τις κινήσεις εμπορευματοκιβωτίων (50.517 κινήσεις) στην Προβλήτα Ι του ΟΛΠ. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια του 2014, η παραγωγικότητα ανά βάρδια έχει αυξηθεί σε 161 κινήσεις, έναντι 115 κινήσεων που πραγματοποιούνταν το 2009, μια άνοδος της τάξεως του 40%. Τα εν λόγω στοιχεία γνωστοποίησε η διοίκηση του ΟΛΠ, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο λιμάνι, με αφορμή την άφιξη εκεί του MSC London, του μεγαλύτερου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει καταπλεύσει στον Πειραιά.

Εμπορευματοκιβώτια

Ανάλογη ανοδική πορεία καταγράφει και η δραστηριότητα της ΣΕΠ Α.Ε. (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρικής της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τον Ιούλιο η εταιρεία διαχειρίστηκε 285,6 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια έναντι 208,6 χιλιάδων εμπορευματοκιβωτίων που είχε διαχειριστεί κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας έτσι άνοδο κατά 37%. Συνολικά, από τις αρχές του 2014, δηλαδή κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014, η ΣΕΠ έχει διαχειριστεί 1,756 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, μέγεθος που αποτελεί αύξηση κατά 28,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όταν είχε διαχειριστεί 1,369 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή