Σχέδιο τόνωσης ρευστότητας με μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακή τράπεζα

Σχέδιο τόνωσης ρευστότητας με μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακή τράπεζα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σ’ ένα νέο φορέα, που θα λειτουργεί ως αναπτυξιακή τράπεζα και θα συγκεντρώσει υπό την «ομπρέλα» της και άλλα ενδεχομένως χρηματοδοτικά εργαλεία, εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά.

Το θέμα της δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας για τη χρηματοδότηση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τον Γάλλο πρώην υπουργό Οικονομικών και υποψήφιο για τη θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος στις δηλώσεις του υπεραμύνθηκε του στόχου για την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.

Οπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, ζητήθηκε από τη γαλλική πλευρά η παροχή τεχνογνωσίας, στον βαθμό που «δεν μιλάμε για ίδρυμα υπό τη μορφή αποδοχής καταθέσεων, αλλά μιας εξειδικευμένης προσπάθειας προώθησης ρευστότητας στην αγορά». Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του ΕΤΕΑΝ, το οποίο θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις διαφορετικές δράσεις που υποστηρίζει ή τα ταμεία που διαχειρίζεται κάτω από μια ενιαία λειτουργική μορφή. Την προοπτική αυτή είχε, άλλωστε, περιγράψει ο υπουργός Ανάπτυξης σε πρόσφατο συνέδριο του Economist, σημειώνοντας ότι μελετάται η δημιουργία ενός ενιαίου Διαχειριστικού Φορέα, στα πρότυπα τράπεζας, με βάση το υπάρχον ΕΤΕΑΝ, με στόχο να δημιουργηθεί μια «ομπρέλα» που θα αναπτύξει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιχειρηματικότητα και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Να σημειωθεί ότι σήμερα το ΕΤΕΑΝ διαθέτει κεφάλαια που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ενώ έχει διοχετεύσει στην αγορά δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ. Η προοπτική μετεξέλιξής του σε αναπτυξιακή τράπεζα είναι συμβατή με τη σημερινή λειτουργία του, στον βαθμό που λειτουργεί ήδη ως πιστωτικό ίδρυμα, που εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και έχει αναπτύξει τμήματα αξιολόγησης πιστώσεων και κινδύνου.

Να σημειωθεί ότι το ΕΤΕΑΝ μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, που αποτελεί τον βασικό κορμό της δραστηριότητάς τους, έχει διοχετεύσει στην αγορά δάνεια 700 εκατ. ευρώ μέσω τεσσάρων δράσεων. Πρόκειται για την Επιχειρηματική Επανεκκίνηση, τη Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Δανειοδοτήσεων. Αντίστοιχα διαχειρίζεται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Ενάλιο και το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, ενώ υποστηρίζει και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνει και την προοπτική ένταξης στον νέο φορέα και του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου για το οποίο ο κ. Δένδιας έκανε χθες ειδική αναφορά, ευχαριστώντας τη γαλλική πλευρά για τη συνδρομή της στο μετοχικό κεφάλαιο, εισφέροντας 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προοπτική αυτή δεν μεταβάλλει το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του ΕΤΕΑΝ ή του Επενδυτικού Ταμείου, η διοίκηση του τελευταίου δρομολογεί τις διαδικασίες για τη σύσταση του δεύτερου υποταμείου που θα συμμετέχει κεφαλαιακά σε βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη μορφή venture capital. Στις συζητήσεις που γίνονται εξετάζεται και το ενδεχόμενο στον νέο φορέα να συμπεριληφθεί και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, αλλά όπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου, ο σχεδιασμός βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και οι όποιες αποφάσεις δεν αναμένονται το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή