Ενήμερωση τραπεζών από την ΕΚΤ για το χρονοδιάγραμμα των stress tests

Ενήμερωση τραπεζών από την ΕΚΤ για το χρονοδιάγραμμα των stress tests

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδικαστικού – ενημερωτικού χαρακτήρα ήταν η χθεσινή συνάντηση στη Φρανκφούρτη μεταξύ στελεχών τραπεζών της Ευρωζώνης και επιτελείου της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Σύμφωνα με στελέχη εγχώριων τραπεζών, στη συνάντηση τα στελέχη της ΕΚΤ ενημέρωσαν για το χρονοδιάγραμμα του stress test, ενώ δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε θέματα μεθοδολογίας και στις τεχνικές παραμέτρους της άσκησης. Δηλαδή, δεν υπήρξε η παραμικρή συζήτηση για τα ουσιαστικά ζητήματα του stress test που θα μπορούσαν να προϊδεάσουν για τα αποτελέσματα.

Οπως αναφέρουν στην «Κ» επιτελικά στελέχη τραπεζών, μετά το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ των επιτελών της ΕΚΤ και των διοικήσεων των τραπεζών όπου θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της άσκησης. Στις συναντήσεις αυτές οι επιτελείς της ΕΚΤ θα παρουσιάσουν τη μεθοδολογία και τις τεχνικές προσεγγίσεις της άσκησης, από τις οποίες οι εμπορικές τράπεζες θα μπορέσουν να εκτιμήσουν χονδρικά για το πού θα διαμορφωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα, οι τράπεζες θα μάθουν το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών λίγα μόνο 24ωρα πριν από τη δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων από την ΕΚΤ, το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου. Πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, αμέσως μετά το κλείσιμο των κεφαλαιαγορών.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο δύο εβδομάδων για να ανακοινώσουν το πώς θα καλύψουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (αν προκύψουν).

Στην Ελλάδα το θέμα του stress test και του κινδύνου να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες παραμένει η μεγαλύτερη εστία ανησυχίας και αβεβαιότητας. Η ανησυχία για τα αποτελέσματα της άσκησης είχε οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τις μετοχές των τραπεζών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των διοικήσεων, οι οποίες με επιστολές τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπογράμμισαν ότι δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε πληροφόρηση ή γνωστοποίηση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές σχετικά με την ύπαρξη κεφαλαιακών αναγκών, οι οποίες θα καταστούσαν αναγκαία την περαιτέρω άντληση κεφαλαίων μέσω αυξήσεων κεφαλαίου. Ακολούθησαν αρκετές εκθέσεις ξένων τραπεζών και χρηματιστηριακών που υπογράμμιζαν την αισιοδοξία τους για την έκβαση της άσκησης. Σε ανάλυσή της η Morgan Stanley τόνιζε ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών φαίνεται πως θα τους επιτρέψουν με άνεση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του stress test, διατυπώνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι ακόμα και στα δυσμενή σενάρια οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Και η JP Morgan σε ανάλυσή της διατύπωσε την εκτίμηση πως οι εγχώριες τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια λόγω του stress test.

Υπενθυμίζεται ότι κεφαλαιακή «ανάσα» ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ θα δώσει στις τράπεζες η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει συμφωνήσει και αναμένεται η σχετική νομοθετική παρέμβαση τον Σεπτέμβριο. Πρόσθετη κεφαλαιακή «ανάσα» δίνει στις τράπεζες ο συνυπολογισμός των σχεδίων αναδιάρθρωσης των εγχώριων τραπεζών που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή