Ενίσχυση των εσόδων, μείωση «κόκκινων» δανείων και δαπανών

Ενίσχυση των εσόδων, μείωση «κόκκινων» δανείων και δαπανών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή βελτίωση μεγεθών και κέρδη ύψους 1,14 δισ. ευρώ παρουσίασε στο α΄ εξάμηνο ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή του τραπεζικού κλάδου σε ανοδική τροχιά.

Η σημαντική ενίσχυση των λειτουργικών εσόδων, η μεγάλη μείωση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και η περιστολή των δαπανών ήταν τα σημεία που έκαναν τη διαφορά. Ωστόσο, η κατακόρυφη αύξηση των κερδών οφείλεται κυρίως στη λογιστική αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας ύψους 974 εκατ. ευρώ, ενώ, τα οργανικά κέρδη του α΄ εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 123 εκατ. Πηγές της Εθνικής σημειώνουν στην «Κ» ότι η τράπεζα έχει αναγνωρίσει το 70% του αναβαλλόμενου φόρου που της αντιστοιχεί, έτσι τα επόμενα τρίμηνα θα λογιστικοποιήσει επιπλέον όφελος ύψους 417 εκατ. από τον αναβαλλόμενο φόρο. Στελέχη της τράπεζας σημειώνουν ότι εκτός της βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας, κατά το β΄ τρίμηνο καταγράφηκε περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ αξιοσημείωτη είναι η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου. Παράλληλα, τονίζουν, η τράπεζα προχώρησε σε εκταμιεύσεις δανείων άνω των 400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα κατά το β΄ τρίμηνο.

Στην εγχώρια αγορά, η ΕΤΕ παρουσίασε λειτουργικά κέρδη για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες σημείωσαν μεγάλη μείωση κατά 16%, καθώς η τράπεζα επωφελείται από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2013. Οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν περαιτέρω, αντανακλώντας τον χαμηλότερο ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών, ο οποίος διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 31% σε ετήσια βάση. Οι νέες καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών ανήλθαν στα 262 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ισχυρή μείωση κατά 16% σε τριμηνιαία βάση. Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση (άνω των 90 ημερών) ανήλθε σε 29,3% σε σχέση με 28,4% του προηγούμενου τριμήνου. Ο δείκτης κάλυψης των καθυστερήσεων από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 56%, επίπεδο υψηλότερο του μέσου όρου του κλάδου.

Ιδιαίτερα θετική, για μια ακόμη περίοδο, ήταν η συνεισφορά της Finansbank στην Τουρκία. Συνεχίζοντας τη θετική πορεία του α΄ τριμήνου, τα καθαρά κέρδη της Finansbank κατά το β΄ τρίμηνο ανήλθαν σε 85 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 28% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο παρά την επιβάρυνση κατά 15 εκατ. ευρώ από έκτακτες διαπραγματευτικές ζημίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕ, η συνεχιζόμενη ενίσχυση της κερδοφορίας καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της θυγατρικής και προοιωνίζεται θετικά για το β΄ εξάμηνο του έτους. Θετική ήταν η εικόνα και των άλλων θυγατρικών στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης με τα καθαρά κέρδη να φτάνουν τα 30 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου κατά 2,5 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάιο, ο κύριος βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 16,2%, υπερκαλύπτοντας το ελάχιστο κανονιστικό επίπεδο του 8% κατά δύο φορές. Ετσι η Εθνική κατατάσσεται σημαντικά άνω του μέσου όρου του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, που βρίσκεται στο 10%. Η κεφαλαιακή επάρκεια θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω επιπλέον ενεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με αφορμή τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς δήλωσε: «Τα θετικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαιώνουν τόσο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όσο και τις στρατηγικές επιλογές της. Ο όμιλος παρουσιάζει κέρδη διαφοροποιημένα γεωγραφικά, με όλες τις περιοχές να ανακάμπτουν και είναι θωρακισμένος με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα. Κατά το β΄ τρίμηνο του έτους η Εθνική εκταμίευσε δάνεια τάξεως άνω των 400 εκατ. ευρώ υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και την πρόοδο που έχει ανάγκη ο τόπος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή