Επιστροφή στην κερδοφορία για την Attica Bank

Επιστροφή στην κερδοφορία για την Attica Bank

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά βελτιωμένη ήταν η εικόνα της Attica Bank το πρώτο εξάμηνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, το αποτέλεσμα προ φόρων για τον όμιλο το εξάμηνο του 2014 διαμορφώθηκε σε κέρδος 4,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 68 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Αντίστοιχα το μετά φόρους αποτέλεσμα για το εξάμηνο διαμορφώθηκε σε κέρδος ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 59,7 εκατ. ευρώ στη συγκριτική περίοδο του 2013. Τα κέρδη προ προβλέψεων και προ φόρων έφτασαν τα 34,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 22,3 εκατ. ευρώ περίπου την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο. Οι καθαροί τόκοι για τον όμιλο ανήλθαν σε 50,7 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μεγάλη αύξηση έναντι του εξαμήνου του 2013, λόγω της επιστροφής των καταθέσεων, που η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας επέτρεψε, και της σημαντικής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων με τη συνακόλουθη μείωση του κόστους άντλησης χρήματος.

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 414,2 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου ανήλθε σε 4 δισ. ευρώ. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (άνω των 90 ημερών) σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 24,5%. Οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις ανέρχονται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ οι σωρευμένες προβλέψεις φθάνουν πλέον τα 466,4 εκατ. ευρώ έναντι 402,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 51,3%. Η διοίκηση της τράπεζας υπογραμμίζει ότι το 2014 θα είναι το πρώτο έτος που η εθνική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμούς μεγέθυνσης για πρώτη φορά μετά έξι χρόνια που βρίσκονταν στον κύκλο της ύφεσης. Παράλληλα, συνεχίζεται και κατά το 2014 η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος υψηλότερου του εκτιμώμενου τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστού του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, υπογραμμίζεται ότι το σχέδιο κάλυψης έχει κύριους άξονες την άμεση ενίσχυση των ίδιων κεφαλαίων και την είσοδο νέων επενδυτών, καθώς και τη δραστική περιστολή των λειτουργικών εξόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή