Κέρδη 164 εκατ. για την Τράπεζα Πειραιώς στο β΄ τρίμηνο του 2014

Κέρδη 164 εκατ. για την Τράπεζα Πειραιώς στο β΄ τρίμηνο του 2014

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένη ήταν η εικόνα των μεγεθών του ομίλου Πειραιώς στο β΄ τρίμηνο, ενώ με τη συμβολή του αναβαλλόμενου φόρου ο όμιλος παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 164 εκατ. ευρώ.

Επιτελικά στελέχη του ομίλου υπογραμμίζουν την ποιοτική βελτίωση των μεγεθών η οποία αποτυπώνει τη γενικότερη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα. Τονίζουν ότι τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων σημείωσαν ισχυρή άνοδο κατά 17% έναντι του α΄ τριμήνου, φτάνοντας τα 295 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουν ακόμα τη σημαντική αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ ή 13% των εκταμιεύσεων νέων δανείων προς επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της ενεργού στήριξης του ομίλου στον επιχειρηματικό κόσμο. Μάλιστα, από τα νέα επιχειρηματικά δάνεια, τα 700 εκατ. ευρώ αφορούσαν δάνεια προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 54,4 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μηδενική μεταβολή τόσο έναντι του προηγούμενου τριμήνου όσο και έναντι του Δεκεμβρίου 2013. Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών συνέχισαν την ήπια πορεία απομόχλευσής τους (-1% τριμηνιαίως), εν μέσω αρνητικής ακόμη οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλής ζήτησης, και διαμορφώθηκαν σε 73,1 δισ. ευρώ. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σημείωσε περαιτέρω βελτίωση τον Ιούνιο 2014 στο επίπεδο του 108% από 109% τον Μάρτιο 2014. Παράλληλα υποχώρησε περαιτέρω στο 6,7% επί του ενεργητικού η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα. Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 38,5%, με την παραγωγή νέων δανείων σε καθυστέρηση το δεύτερο 3μηνο 2014 να συνεχίζει την καθοδική της πορεία για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο (ως ποσοστό των δανείων στις 68 μ.β. από 105 μ.β. το πρώτο 3μηνο 2014). Ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από σωρευμένες προβλέψεις διατηρήθηκε στο 51%.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 του ομίλου (σύμφωνα με το πλαίσιο Βασιλείας ΙΙΙ) αυξήθηκε στο 15,0% από 14,5% τον Μάρτιο 14.

Με αφορμή τα αποτελέσματα του εξαμήνου, ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Σάλλας δήλωσε: «Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια σταδιακής ανάκαμψης. Τόσο στον δημοσιονομικό τομέα όσο και στα θέματα ανταγωνιστικότητας, οι επιδόσεις της είναι ενθαρρυντικές. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιβεβαιωθεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας που είναι και το μεγάλο ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνία. Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνδυασμό με την ηγετική της θέση στην ελληνική οικονομία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Geniki Bank: επιστροφή στην κερδοφορία

Σε θετική τροχιά επέστρεψε στο β΄ τρίμηνο η Geniki Bank, μέλος του ομίλου Πειραιώς, ύστερα από 10 χρόνια συνεχόμενων ζημιών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, το β΄ τρίμηνο έκλεισε με κέρδη μετά από φόρους ύψους 80,2 εκατ. ευρώ, ενώ για το α΄ εξάμηνο η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 85 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης βασικών κεφαλαίων της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 23,1%, στο υψηλότερο επίπεδο της αγοράς. Βελτιώθηκαν περαιτέρω οι ήδη ισχυροί δείκτες ρευστότητας της τράπεζας, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να μειώνεται σε 77% στο τέλος του 1ου εξαμήνου 2014, έναντι 82% στο τέλος Δεκεμβρίου 2013. Οι καταθέσεις της Geniki Bank ανήλθαν σε 2,23 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2014, καταγράφοντας αύξηση 3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2013 και 12,3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2013. Σημειώνεται ότι η τράπεζα θα απορροφηθεί από τον όμιλο Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή