Φως στο τούνελ της ύφεσης βλέπουν οι εισηγμένες

Φως στο τούνελ της ύφεσης βλέπουν οι εισηγμένες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά αλλά σταθερά οι εισηγμένες εξέρχονται από τη βαθιά ύφεση. Βέβαια, ο χρόνος και ο βαθμός βελτίωσης είναι διαφορετικός για κάθε επιχείρηση. Η επάνοδος των τραπεζών από το σημείο μηδέν μετά και την ολοκλήρωση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου ενισχύει το τελικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του επικεφαλής της Beta Xρηματιστηριακή, Μάνου Χατζηδάκη, για τις 131 εισηγμένες (56%) που είχαν δημοσιοποιήσει τα εξαμηνιαία αποτελέσματά τους μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: ο κύκλος εργασιών εμφανίζει οριακή πτώση 0,1% και διαμορφώνεται στα 29,393 δισ. ευρώ. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) καταγράφει άνοδο 5,3% και ανέρχεται στα 2,964 δισ. ευρώ. Επίσης μείωση 23,9% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2013 σημειώνεται στα αποτελέσματα μετά από φόρους, τα οποία ανέρχονται στα 1,752 δισ. ευρώ. Από τις 131 εισηγμένες οι 68 ήταν ζημιογόνες και οι 63 έκλεισαν με κέρδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις κερδοφόρους, 17 επέστρεψαν από τις ζημίες σε θετικό αποτέλεσμα και 7 πέρασαν σε αρνητικό αποτέλεσμα από κερδοφόρο που ήταν το α΄ εξάμηνο του 2013. Οπως εξηγούν στελέχη των εισηγμένων εταιρειών, έπειτα από πολλά τρίμηνα αναδιαρθρώσεων του δανεισμού, εξόδου από την αγορά αδύναμων ή αθέμιτων ανταγωνιστών και ανεπαρκούς χρηματοδότησης, σε γενικό επίπεδο, οι απώλειες βρίσκονται υπό έλεγχο. Φαίνεται δηλαδή ότι η αγορά έχει βρει τον «πυθμένα» των απωλειών.

Από την άλλη πλευρά, το σημείο χωρίς επιστροφή για πολλές εισηγμένες έχει παρέλθει, ειδικά σε όσες οι ζημίες παραμένουν επαναλαμβανόμενες και σταθερές, ξεκινώντας από το λειτουργικό επίπεδο, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι «παίζονται» οι καθυστερήσεις για όσες δεν καταφέρουν, έστω και τώρα που η οικονομία ετοιμάζεται να ισορροπήσει, να βρουν λύσεις (ρευστότητα, στρατηγικές συνεργασίες, περιορισμός χρέους κ.λπ.) προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα τους. Πάντως, η αγορά δεν θα αποφύγει για άλλο ένα τρίμηνο οι ζημιογόνες εταιρείες να είναι τουλάχιστον διπλάσιες από τις κερδοφόρες.

Αρκετές εισηγμένες εμφάνισαν θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή μετρητά που υπερέβαιναν το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων, μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο. Οι εταιρείες αυτές είναι η Alpha Αστικά Ακίνητα, η Flexopack, η MIG Real Estate, η ΕΧΑΕ, το Πλαίσιο, η ΜΕΤΚΑ, η IDEAL, η Eurobank Properties, η Oprtronics και ο ΟΠΑΠ.

Η εμμονή του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ στην υλοποίηση μεθόδων όπως το claw back και το rebate έπληξαν σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές επιδόσεις των ιδιωτικών κλινικών. Επίσης η επανεκκίνηση της κατασκευής των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων ενίσχυσε τις επιδόσεις των κατασκευαστικών ομίλων (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Αβαξ). Ο ΟΠΑΠ επηρεάστηκε θετικά από τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο. Οι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες ήδη άνοιξαν κάποιες γραμμές χρηματοδότησης προς τις εταιρείες που έχουν τις δυνατότητες να αυξήσουν υγιώς τον τζίρο τους. Αρα οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να αρχίσουν να κεφαλαιοποιούνται πιο έντονα οι προσπάθειες των διοικήσεων των εισηγμένων.

Αποδεικνύεται ότι η ανάκαμψη των μεγεθών για τις εισηγμένες δεν είναι ομοιόμορφη και οι επιμέρους διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις των μετοχών θα πρέπει να εξετάζονται ως προς την ορθότητά τους. Η δεύτερη φάση της ανόδου της αγοράς έχει περισσότερη εστίαση στα επιμέρους παρά στο γενικό.

Οι επενδυτές έχουν αποκτήσει αντανακλαστικά, είναι πιο αποτελεσματικοί και επιβραβεύουν ή τιμωρούν καλά νούμερα ή αστοχίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή