Ο τρίτος πυλώνας φέρνει κολοσσούς στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Ο τρίτος πυλώνας φέρνει κολοσσούς στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα υψηλότατα περιθώρια κέρδους, οι προοπτικές ανάπτυξης νέων ασφαλειών, ειδικά στον κλάδο ζωής, αλλά και η τάση εξωστρέφειας μεγάλων αμερικανικών ομίλων στον απόηχο του νέου δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος που εισήγαγε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα στρέφουν μεγάλους αμερικανικούς αλλά και ευρωπαϊκούς αντασφαλιστικούς και ασφαλιστικούς ομίλους και στην ελληνική αγορά. Η πρόσφατη εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστική έναντι 90,1 εκατ. ευρώ από τον γερμανικό αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re διά της ασφαλιστικής θυγατρικής του, Ergo Versicherungsgruppe AG, αποτελεί μια μόνο από τις εν εξελίξει κινήσεις στην ελληνική αγορά. Εχουν προηγηθεί και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις, όπως το άνοιγμα ελληνικού γραφείου του αμερικανικού αντασφαλιστικού ομίλου Guy Carpenter ή η αύξηση κεφαλαίου 180 εκατομμυρίων ευρώ της ING στον απόηχο του PSI, που αποτελούν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αποδείξεις ότι οικοδομείται μία νέα πολυεθνική ασφαλιστική παρουσία.

Τα θέλγητρα είναι πολλά. Καταρχήν, οι ελληνικές, ασφαλιστικές λόγω του ρίσκου χώρας, αντασφαλίζουν τις θέσεις τους σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έχοντας έτσι μεγαλύτερο πραγματικό εκτόπισμα για τους αντασφαλιστές απ’ ό,τι υποδεικνύουν αυτές καθαυτές οι ασφάλειές τους. Επιπλέον, καταβάλλουν υψηλότερα τιμήματα στις αντασφαλιστικές ακριβώς λόγω του υψηλότερου ρίσκου. Την ίδια ώρα, η ελληνική ασφαλιστική αγορά, και ειδικότερα ο κλάδος ζωής, εκτιμάται ότι κυοφορεί μεγάλη ανάπτυξη εξαιτίας της αντίληψης των Ελλήνων ασφαλισμένων για τον κίνδυνο που συνοδεύει τα ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία.

Αυτό σημαίνει ευνοϊκές προοπτικές τόσο για την ίδια την παραγωγή ασφαλίστρων όσο και τη διαχείριση κεφαλαίων αλλά και την εν γένει ανάπτυξη του λεγόμενου τρίτου ασφαλιστικού πυλώνα. Ο τρίτος πυλώνας συνδέεται με την προαιρετική ιδιωτική ατομική ασφάλιση για συνταξιοδοτική εξασφάλιση, μέσω αποταμιεύσεων και ιδιωτικών ασφαλιστηρίων ζωής. Τυπικά, εισφορές καταβάλλει ο ασφαλισμένος, ενώ ο πυλώνας είναι απόλυτα ανταποδοτικός και χρηματοδοτείται με τον κεφαλαιοποιητικό τρόπο.

Και ήδη τα στοιχεία από την ελληνική αγορά δείχνουν αύξηση σε τέτοια προγράμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014 εμφανίζει μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, ο επιμέρους κλάδος των ασφαλειών ζωής εμφανίζει αύξηση κατά 2,5%. Και αυτό διότι ολοένα και περισσότεροι Ελληνες –που έχουν τη δυνατότητα ή τους δίνεται από την εργοδοσία τους η επιλογή– ανησυχώντας για τη μελλοντική εξέλιξη του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος επιλεγούν πλέον να προσφύγουν συμπληρωματικά στον ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα. Αυτός ο τρίτος πυλώνας εκτιμάται ότι είναι και ένας από τους λόγους που το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο είναι ισχυρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή