Οι μισές εισηγμένες κάνουν προσλήψεις και οι άλλες μισές εθελουσίες εξόδους

Οι μισές εισηγμένες κάνουν προσλήψεις και οι άλλες μισές εθελουσίες εξόδους

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσλήψεις 1.085 εργαζομένων σε 14 εισηγμένες καταγράφονται στο πρώτο εξάμηνο του 2014 έναντι μείωσης 5.776 προσωπικού σε άλλες 16 εισηγμένες για το ίδιο διάστημα. Το πρώτο δείγμα (12,8%) σε σύνολο 234 εταιριών είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό γιατί περιλαμβάνει επιχειρήσεις της υψηλής, της μεσαίας και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης και μάλιστα οι περισσότερες εξ αυτών ανήκουν στον εμποροβιομηχανικό κλάδο. Συνολικά, οι 30 εισηγμένες απασχολούσαν μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2014 συνολικά 73.952 εργαζομένους.

Ετσι, έστω και ως τάση φαίνεται ότι δειλά-δειλά οι επιχειρήσεις αρχίζουν να προσλαμβάνουν εργαζομένους, ιδιαίτερα αυτές που έχουν έντονη εξωστρέφεια, είτε ανήκουν στη βιομηχανία αλλά ακόμη και όσες ανήκουν στο λιανεμπόριο όπως θα περιγράψουμε στη συνέχεια.

Εθελουσία έξοδος

Στην άλλη πλευρά, η κυρίαρχη τάση είναι οι μειώσεις προσωπικού. Στον πίνακα που δημοσιεύεται τη διαφορά στις μειώσεις έχει κάνει ο ΟΤΕ (4.345 αποχωρήσεις) που είναι προφανώς το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του οργανισμού που ήταν σε πλήρη εξέλιξη την παρελθούσα οικονομική χρήση. Θα πρέπει γενικότερα να διευκρινίσουμε ότι οι μειώσεις προσωπικού δεν αντιστοιχούν απαραίτητα σε απολύσεις ή εξαφάνιση θέσεων εργασίας παντελώς από την ελληνική αγορά, καθώς μπορεί σε ορισμένες εισηγμένες εταιρείες να περιλαμβάνει μεταβολές στο προσωπικό λόγω απόσχισης δραστηριοτήτων, μη αντικατάσταση κενών που δημιουργήθηκαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις, αλλά και προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση των απασχολουμένων, όπου αυτή παρατηρείται. Οι περισσότερες αποχωρήσεις μετά τον ΟΤΕ σημειώθηκαν στη Frigoglass, αφού η εταιρεία -με βασικό μέτοχο την οικογένεια Γ. Δαυίδ- προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις των μονάδων παραγωγής με πιο πρόσφατη τη μεταφορά παραγωγής από την Τουρκία στη Ρουμανία. Στα Ελληνικά Πετρέλαια είχαμε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ μειώσεις προσωπικού κατεγράφη σε Intralot, Σαράντης (είχαμε και τη μεταφορά γραμμής παραγωγής το α΄ εξάμηνο 2014 από Βουκουρέστι σε Οινόφυτα) στην ΕΛΓΕΚΑ, όπου προχώρησε σε πωλήσεις θυγατρικών προκειμένου να εξυγιανθεί η χρηματοοικονομική της κατάσταση.

Στον ΟΠΑΠ επίσης είχαμε μείωση προσωπικού -λόγω προγράμματος εθελουσίας εξόδου- μετά την ανάληψη ιδιωτικού management, ενώ μικρότερες σε αριθμό μειώσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων κατεγράφησαν σε ΕΥΔΑΠ, στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.

Πρώτη η Folli Follie

Ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων παρατηρήθηκε στην Folli Follie Group, όπου προφανώς η γεωγραφική εξάπλωση δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενώ αξιοσημείωτη αύξηση κατέγραψε και η Motor Oil. Αύξηση των εργαζομένων παρατηρήθηκε και σε άλλες βιομηχανικές εταιρείες όπως είναι ο Μυτιληναίος όπου λόγω της αλλαγής στρατηγικής και της επιστροφής στην Ελλάδα για να διεκδικήσει έργα μέσω της Μέτκα προχωρεί σε προσλήψεις. Επίσης, τα Πλαστικά Θράκης ενίσχυσαν τον αριθμό των εργαζομένων τους, καθώς επεκτείνονται σε διάφορες δραστηριότητες. Προσλήψεις είχαμε και στο λιανεμπόριο όπως για παράδειγμα στο Πλαίσιο Computer, όπου το άνοιγμα νέων καταστημάτων προϋποθέτει την πρόσληψη νέων εργαζομένων. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και στη Fourlis, μετά την επέκταση των καταστημάτων intersport και ikea στα Bαλκάνια.

Συμπερασματικά ο υγιής ιδιωτικός τομέας που εκπροσωπούν οι επιχειρήσεις δειλά-δειλά μετά μία τριετία συμπίεσης του κόστους που περιελάμβανε και απολύσεις επανέρχεται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

2.000 βιογραφικά κάθε μήνα…

Οπως δηλώνουν στην «Κ» πρόεδροι των εισηγμένων εταιρειών, ο μέσος αριθμός των βιογραφικών που φθάνει στις επιχειρήσεις πολλές φορές ξεπερνά και τις 2.000 μηνιαίως, ειδικά για τον χώρο της βιομηχανίας, όπου υπάρχουν και περισσότερες ειδικότητες για τους αποφοίτους πανεπιστημίων.

Το συγκλονιστικό είναι, όπως εκμυστηρεύεται στην «Κ» πρόεδρος μεγάλου βιομηχανικού ομίλου, ότι παρά τις δεξιότητες που έχουν στα βιογραφικά τους οι νέοι άνθρωποι, «δηλώνουν προκαταβολικά ότι επιθυμούν οποιαδήποτε εργασία, είτε ως φύλακες είτε ως κηπουροί ακόμη και ως απλοί κλητήρες αφού γνωρίζουν ότι οι θέσεις που διεκδικούν είναι κατειλημμένες».

«Η δίψα για εργασία δεν περιγράφεται» σημειώνει ο επιχειρηματίας και συμπληρώνει «περιττό να σας αναφέρω ότι ξεχωριστά βιογραφικά υποβάλλονται από τους συγγενείς και φίλους μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή