Η σφήνα ΟΠΑΠ στην κούρσα απόκτησης του Ιπποδρόμου

Η σφήνα ΟΠΑΠ στην κούρσα απόκτησης του Ιπποδρόμου

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ασυνήθιστο τρόπο γνωστοποίησε ο ΟΠΑΠ την περασμένη Παρασκευή το ενδιαφέρον του για την άδεια του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος.

Με ανακοίνωσή του προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, όχι μόνον γνωστοποίησε ότι τίθεται επικεφαλής Ενωσης Εταιρειών που θα διεκδικήσει τη σχετική άδεια, αλλά επιπλέον δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα καταβάλει τίμημα που δεν θα υπολείπεται των 40 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό είναι πολλαπλάσιο εκείνου που πρόσφερε η Intralot στον διαγωνισμό τον οποίο, μόλις πριν από λίγες ημέρες, κήρυξε άγονο το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο πρωτοφανής ενθουσιασμός και το υψηλό ενδιαφέρον του ΟΠΑΠ για τον νέο διαγωνισμό παραχώρησης της άδειας του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος, φυσικά δεν είναι ούτε όψιμος, ούτε αποτέλεσμα μιας ξαφνικής… ανάδρομης πορείας ενός πλανήτη. Το στρατηγικό ενδιαφέρον για κάθε άδεια τυχερού παίγνιου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο για τον ΟΠΑΠ. Σύμφωνα μάλιστα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο οργανισμός δεν συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό παραχώρησης της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος που προκηρύχθηκε το 2013, προκειμένου να μη βρεθεί αντιμέτωπος με τη γαλλική PMU.

Συγκεκριμένα, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ένα μοντέλο αγοράς τυχερών παιγνίων, μονοπωλιακού χαρακτήρα, αλλά με περισσότερους του ενός παίκτες. Η προοπτική μάλιστα να αναλάβει η PMU, Νο 1 επιχείρηση ιπποδρομιών στον κόσμο, τις ελληνικές ιπποδρομίες, ακούγονταν με ενδιαφέρον τόσο εντός, όσο και εκτός της Ελλάδος. Επίσης, το γεγονός ότι η μεγαλύτερη εταιρεία ιπποδρομιών στον κόσμο συνεργάζονταν επί πολλά έτη αρμονικά με τον ΟΔΙΕ, προσέθετε στο προβάδισμα που ήδη κατείχε η PMU.

Τα σχέδια αυτά ανετράπησαν μόλις η γαλλική εταιρεία απέσυρε το ενδιαφέρον της για την άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική εταιρεία εκτίμησε εις βάρος των συμφερόντων της τη σύνδεση της δραστηριότητας των ιπποδρομιών με το «φαραωνικό» έργο του Ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο που επεδίωξε το ΤΑΙΠΕΔ. Ετσι, λίγες ημέρες πριν από την 31η Ιουλίου 2014, ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη διαδικασία.

Ανοιξε έτσι τον δρόμο για την απόκτηση της ιπποδρομιακής άδειας από τον μοναδικό πλέον συμμετέχοντα στον διαγωνισμό, την Intralot.

Παράλληλα όμως άνοιξε και η «όρεξη» του ΟΠΑΠ και παρενέβη στη διαδικασία μέσω της επενδυτικής εταιρείας GFP. Ο ΟΠΑΠ δεν είχε κανένα λόγο να αφήσει την Intralot, προμηθευτή υπηρεσιών του, να εισέλθει στην αγορά τυχερών παιγνίων και να καταστεί ανταγωνιστής της, έχοντας μάλιστα η τελευταία καλή γνώση της επιχειρησιακής ικανότητας και των δυνατοτήτων της πρώτης. Εξάλλου για τον ΟΠΑΠ μια απλή ένταξη των ιπποδρομιών στο σύνολο του δικτύου των καταστημάτων του, θα απέφερε πολλαπλό όφελος στον ίδιο, χωρίς κάποια σημαντική επένδυση από την πλευρά του. Το πιο σημαντικό όμως, ήταν ότι η απόσυρση του ενδιαφέροντος από την PMU, που άλλαξε την ατζέντα και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ.

Ετσι, λίγες ώρες πριν από την εκπνοή του διαγωνισμού, η GFP παρενέβη εκτός διαδικασίας και μέσω επιστολής προς το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε ότι προσφέρει 40 εκατ. ευρώ για την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Η πλάστιγγα υπέρ του ΟΠΑΠ βεβαίως δεν έγειρε μόνον από το υποσχόμενο τίμημα της GFP. Εγειρε επίσης από το γεγονός ότι η Intralot πρόσφερε ένα πενιχρό τίμημα (5,25 εκατ. ευρώ) για την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η εταιρεία έχει προσημειώσει την ακίνητη περιουσία του ΟΔΙΕ για οφειλές του τελευταίου προς την ίδια. Για τον σκοπό αυτό, η Intralot είχε αποστείλει δεκάδες εξώδικα προς το ΤΑΙΠΕΔ κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Από την άλλη πλευρά, ο κατακερματισμός της μονοπωλιακής αγοράς των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα σε πολλαπλές ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, φαίνεται να μην είναι επιθυμητός. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ένας κατακερματισμός δεν βοηθά κανονιστικά και ρυθμιστικά στον έλεγχο της αγοράς τυχερών παιγνίων. Κυρίως όμως δυσχεραίνει την προσπάθεια του Ελληνικού Δημοσίου, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για τη δικαιολόγηση του μονοπωλίου των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, ένα θέμα το οποίο ακόμη δεν έχει επιλυθεί σε όλες του τις πτυχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή