Η «ψηφιακή συμμαχία για τη γυναικεία απασχόληση» πάει Μεξικό

Η «ψηφιακή συμμαχία για τη γυναικεία απασχόληση» πάει Μεξικό

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Απρίλιο 2014, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικότερα σε εφαρμογή του προγράμματος δράσης στον τομέα ισότητας των φύλων, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το συνέδριο «ψηφιακή συμμαχία για τη γυναικεία απασχόληση – Women & Girls Go Digital». Συνδιοργανωτές του ήταν η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία (ECWT) -που είναι η κορυφαία πανευρωπαϊκή πολιτική πλατφόρμα δράσης για την προώθηση των γυναικών στην Ψηφιακή Ατζέντα- και μας ενημέρωσαν για τις μεθόδους και τα «εργαλεία» που έχουν σχεδιασθεί, ώστε μεταξύ 2011-2020, ένας μεγαλύτερος -και κρίσιμος- αριθμός γυναικών να έχει συμμετοχή στην έρευνα, στην καινοτομία, στην παραγωγή και στη χρήση των Τεχνολογιών, Πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ). Επιπλέον, η ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και η επιχειρηματικότητα ήταν και στόχος του προγράμματος δράσης «Γυναίκες και Οικονομία» της ελληνικής ευρωπαϊκής προεδρίας.

Η «ψηφιακή συμμαχία για τη γυναικεία απασχόληση» -πιο γνωστή με τον αγγλικό τίτλο «Women and Girls Go Digital»- είναι πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων Βάσως Κόλλια, με στόχο την ενθάρρυνση της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας γυναικών σε τομείς νέων τεχνολογιών. Την ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2013 σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας και κατά το πρότυπο της Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Grand Coalition for Digital Jobs». Πρόκειται για μια διοικητική καινοτομία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για μια νέα μορφή πολυμερούς εταιρικής σχέσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στόχος της, αφενός, η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, αφετέρου η αποτελεσματικότερη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Υποψήφια για Βραβείο

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η «ψηφιακή συμμαχία για τη γυναικεία απασχόληση» είναι υποψήφια για το Βραβείο «Ψηφιακής Ευκαιρίας» (Digital Opportunity Award) από τον διεθνή θεσμό World Information Technology and Services Alliance – WITSA (Παγκόσμιος Σύνδεσμος Τεχνολογίας και Υπηρεσιών Πληροφορικής) στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής «WITC 2014» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 στο Μεξικό. O WITSA ιδρύθηκε το 1978 και αποτελεί κοινοπραξία 80 Συνδέσμων Πληροφορικής απ’ όλο τον κόσμο που σήμερα αντιπροσωπεύουν άνω του 90% της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας (http://witsa.org).

Τα βραβεία WITSA Global ICT Awards απονέμονται κάθε δύο χρόνια σε φορείς και επιχειρήσεις που αξιοποιούν με πρωτοποριακό τρόπο τις ψηφιακές τεχνολογίες και αποφέρουν οφέλη τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό αλλά και στον πολίτη, ενώ παράλληλα δημιουργούν νέες ευκαιρίες και συνθήκες για αειφόρο ανάπτυξη. Την ελληνική υποψηφιότητα της «Ψηφιακής Συμμαχίας» υπέβαλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) ως καινοτόμο πρωτοβουλία που αναδεικνύει το σύγχρονο ψηφιακό πρόσωπο της Ελλάδας.

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονέκτημα του μοντέλου της «Συμμαχίας» είναι η ταχύτητα της δράσης, η οποία και υλοποιείται με ψηφιακή τεχνογνωσία μέσα από την αποτελεσματική διασύνδεση των πεδίων του πολιτικού σχεδιασμού, των διαπιστωμένων αναγκών της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας. Η κ. Κόλλια είχε χαρακτηρίσει τη συνεργασία με τη «Συμμαχία» «φυγή προς τα εμπρός» από την απαισιόδοξη στάση ζωής στην οποία λόγω κρίσης είχε εγκλωβιστεί μέρος του κοινωνικού συνόλου, αλλά και μήνυμα αισιοδοξίας με χειροπιαστά στοιχεία. «Βλέπουμε να φθάνει ένα κύμα ευκαιριών που δημιουργεί πολλές και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης σε αντικείμενα νέων τεχνολόγων, αλλά και ευνοϊκές συνθήκες για ψηφιακή επιχειρηματικότητα» είχε δηλώσει.

Στην παγκόσμια αγορά των ΤΠΕ, η Ευρώπη σήμερα αντιπροσωπεύει το 34%, ένα ποσοστό που αυξάνεται κατά 4% ετησίως. Οι ΤΠΕ αντιπροσωπεύουν 12 εκατ. θέσεις εργασίας, συμβάλλουν στο 6% του ΑΕΠ της Ευρώπης και κατά το 50% στην αύξηση της παραγωγικότητάς της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή