Αδεια ράφια στη Μόσχα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απαγόρευση εισαγωγών τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, την οποία επέβαλε από τις 7 Αυγούστου η Μόσχα για να απαντήσει στις κυρώσεις της Δύσης, έχουν επιπτώσεις και στους δικούς της πολίτες. Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία της Μόσχας έχουν εκτιναχθεί 6% μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, χωρίς να είναι η πρωτεύουσα της χώρας και η πιο ακριβή της περιοχής. Λόγου χάριν, στη νήσο Σαχαλίνη, στην Απω Ανατολή της Ρωσίας, η τιμή για τα κοτόπουλα έχει εκτιναχθεί κατά 60%, όπως αναφέρει το BBC. Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν ευρέως φωτογραφίες με άδεια ράφια από τα μοσχοβίτικα σούπερ μάκρετ, εκεί όπου πριν από μερικές ημέρες υπήρχε αφθονία εισαγόμενων τυριών και γιαουρτιών.

Οι Αρχές επιμένουν ότι δεν είναι συνηθισμένο το θέαμα αυτό, εφόσον πριν από την απαγόρευση είχαν οι λιανέμποροι εισαγάγει μεγάλες ποσότητες τροφίμων και αυτές θα διαρκέσουν για ένα μήνα. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι όσα προϊόντα λείπουν λόγω κυρώσεων –π.χ. φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια κ.λπ.– θα αντικατασταθούν με εισαγωγές από Βραζιλία, Αίγυπτο, Τουρκία και Αργεντινή. «Οι καταναλωτές δεν πρέπει να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο εισαγόμενο κρέας της Βραζιλίας, του οποίου ήδη η τιμή για τον Σεπτέμβριο είναι 20%-30% υψηλότερη από την αντίστοιχη του Αυγούστου», προειδοποιεί ο επικεφαλής της Ενωσης Προμηθευτών Κρέατος Ρωσίας, Σεργκέι Γιουσίν. Οι κρατικοί αξιωματούχοι της αγορανομίας υπόσχονται να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις τιμές στα τρόφιμα και να επιβάλλουν ποινές στους κερδοσκόπους. Επί σοβιετικού καθεστώτος υπήρχε σπανιότητα βασικών αγαθών, ενώ στη «μαύρη» αγορά πολλοί πωλούσαν πανάκριβα λαθραία προϊόντα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή