13,5 δισ. έσοδα και 21,5 εκατ. αφίξεις τουριστών αναμένονται το 2014

13,5 δισ. έσοδα και 21,5 εκατ. αφίξεις τουριστών αναμένονται το 2014

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότερα θέτει τον πήχυ των ρεκόρ σε αφίξεις ξένων επισκεπτών και ταξιδιωτικών εισπράξεων στον ελληνικό προορισμό για τη φετινή σεζόν, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σε συνάντηση που είχε χθες αντιπροσωπεία του ΣΕΤΕ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε ότι οι αφίξεις, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, θα φθάσουν τα 21,5 εκατ. και τα άμεσα έσοδα, συνυπολογίζοντας τις εισπράξεις από την κρουαζιέρα, θα ανέλθουν σε 13,5 δισ. ευρώ. Επίσης ο ΣΕΤΕ εκτίμησε ότι η αύξηση του τουρισμού φέτος δημιούργησε περίπου 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Για τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης σχολίασε ότι «υπήρξε κατανόηση σχετικά με τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, ανοικτός διάλογος καθώς και σημεία σύγκλησης αλλά και καταγραφής διαφορετικών απόψεων». Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η αύξηση του τουρισμού θα έπρεπε να συνδέεται επαρκώς με τη διάχυση του τουριστικού εισοδήματος στην πραγματική οικονομία, την προστασία των εργασιακών σχέσεων και την αξιοπρεπώς αμοιβόμενη απασχόληση, καθώς επίσης και με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής.

Στο μεταξύ, από τα τελευταία διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία φαίνεται ότι η χώρα μας καταγράφει φέτος τις υψηλότερες αυξήσεις σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών συγκριτικά με τις αντίστοιχες επιδόσεις που σημειώνουν άμεσα ανταγωνιστικοί προορισμοί. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ», ο αριθμός των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας για το επτάμηνο αυξήθηκε κατά 15,2% (ή 1,2 εκατ.) φθάνοντας σε 9,13 εκατ. Οι αφίξεις από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία εμφάνισαν σημαντική αύξηση, ενώ υστέρηση σε σχέση με τη δυναμική των προηγούμενων ετών χρόνια παρουσίασαν οι αφίξεις από τη Ρωσία. Τον Ιούλιο οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό έσπασαν το φράγμα των 3 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 15,2%.

Εκτός από την Ελλάδα, ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών θα πετύχουν φέτος η Ισπανία και η Τουρκία. Στην Ισπανία οι συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό για το επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 7% φτάνοντας σε 36,3 εκατ. Από τη Βρετανία οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5,5% (8,4 εκατ.), ενώ από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 3,8% (806.843). Τον Ιούλιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5,9% αγγίζοντας τα 8,3 εκατ. Στην Τουρκία οι συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό για το επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 6,8% ξεπερνώντας τα 20,4 εκατ. Πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη γειτονική χώρα είναι, πλέον, η ρωσική με αύξηση των αφίξεων κατά 15,2% στο επτάμηνο (2,7 εκατ.). Από τη Γερμανία οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 0,4% (2,6 εκατ.) και από την Ελλάδα κατά 22,4% (456.143), ενώ από την Ουκρανία μειώθηκαν κατά 5,5% (401.404). Τον Ιούλιο οι αφίξεις στη Τουρκία αυξήθηκαν κατά 13,5% ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 5 εκατ. Στην Κύπρο οι αφίξεις για το επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 5,9% φθάνοντας σε 1,28 εκατ. Οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 18,5% (372.457), ενώ από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 22,1% (43.750). Τον Ιούλιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5,7% φθάνοντας σε 381.955.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή