Ξεκινά την παραγωγή το νέο εργοστάσιο Κρι-Κρι

Ξεκινά την παραγωγή το νέο εργοστάσιο Κρι-Κρι

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμο να λειτουργήσει θα είναι τις προσεχείς εβδομάδες το νέο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας Κρι-Κρι στις Σέρρες, γεγονός που θα επιτρέψει στην εταιρεία να ομαλοποιήσει ξανά την παραγωγή της. Το σχέδιο για την κατασκευή νέου εργοστασίου περιλαμβανόταν εδώ και καιρό στο επενδυτικό πρόγραμμα της βιομηχανίας, η καταστροφική πυρκαγιά όμως την παραμονή των Χριστουγέννων του 2013 επιτάχυνε την υλοποίησή του. Πρόκειται για επένδυση ύψους 20,02 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 30% θα λάβει ενίσχυση στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.

Αν και μετά την πυρκαγιά η Κρι-Κρι προχώρησε στην άμεση σύναψη συμφωνιών με άλλες γαλακτοβιομηχανίες για την παραγωγή των προϊόντων της, υπήρξαν ελλείψεις στην αγορά, με συνέπεια οι πωλήσεις του ομίλου να μειωθούν το α΄ εξάμηνο του 2014 κατά 11,3% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2013 και διαμορφώθηκαν σε 18,26 εκατ. ευρώ έναντι 20,59 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η πυρκαγιά και οι ελλείψεις σε προϊόντα ως συνέπεια αυτής επέφεραν πλήγμα και στις εξαγωγές της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 21,8% στο α΄ εξάμηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013 και διαμορφώθηκαν στο 14% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου. Ο όμιλος, πάντως, διατηρήθηκε κερδοφόρος, με τα κέρδη μετά από φόρους να διαμορφώνονται σε 4,08 εκατ. ευρώ έναντι 4,77 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η πυρκαγιά πριν από εννέα μήνες δεν ήταν ο μοναδικός απρόβλεπτος παράγων για την Κρι-Κρι. Οσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Ιράκ οδήγησαν τη διοίκηση του ομίλου στην απόφαση να πουλήσει τη συμμετοχή της (60%) στη θυγατρική της Kri Kri Dlba Middle East, μέσω της οποίας θα κατασκεύαζε και μονάδα παραγωγής γιαουρτιού στο Ερμπίλ. Αποφασίστηκε ωστόσο η Κρι-Κρι να παρέχει τεχνογνωσία για την κατασκευή του εργοστασίου και μετέπειτα για την παραγωγή γιαουρτιού με αντάλλαγμα την είσπραξη royalties (δικαιωμάτων) επί των πωλήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή