Αύξηση 10% των ξενοδοχειακών τιμών

Αύξηση 10% των ξενοδοχειακών τιμών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ελληνικό προορισμό οι ξενοδοχειακές τιμές παρουσίασαν αύξηση κατά 10% για το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε η Hotels.com, μία από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές ιστοσελίδες online κρατήσεων στον κόσμο.

Κύριο αντικείμενο της έρευνας που δημοσιοποίησε, χθες, η εταιρεία ήταν η καταγραφή των τιμών στα δωμάτια των ξενοδοχείων των δημοφιλέστερων χωρών και πόλεων στον κόσμο με βάση τα ποσά που καταβλήθηκαν από τους πελάτες ανά διανυκτέρευση. Για τις ανάγκες της δημοσίευσης έχει γίνει μετατροπή των τιμών από λίρες Αγγλίας –που αναφέρονται στην έρευνα– σε ευρώ με χθεσινή ισοτιμία.

Η Ελλάδα μεταξύ των 68 προορισμών ανά τον κόσμο βρέθηκε για το πρώτο εξάμηνο φέτος στην 39η θέση ανάμεσα στους φθηνότερους προορισμούς σε ό,τι αφορά την ξενοδοχειακή διαμονή, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 122,30 ευρώ. Πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα είχε καταταχθεί στην 25η θέση, με μέση τιμή στα 112,22 ευρώ. Στην ίδια περίπου ζώνη ξενοδοχειακών τιμών με την Ελλάδα βρέθηκε το πρώτο μισό του έτους η Κύπρος (αύξηση 8%) και η Τουρκία (πτώση 4%) με 121,04 και 119,78 ευρώ αντίστοιχα. Η Ιταλία ήταν πιο ακριβή από την Ελλάδα, με μέση τιμή 139,95 ευρώ (αύξηση 2%), και η Ισπανία φθηνότερη, με 114,74 ευρώ (αύξηση 1%). Η ακριβότερη τιμή (281,17 ευρώ) και αύξηση σε ποσοστό 21% καταγράφηκε στο Μονακό. Αντίθετα, η μεγαλύτερη πτώση, σε ποσοστό 21%, σημειώθηκε στο Βιετνάμ (63,04 ευρώ) και η χαμηλότερη τιμή στην Καμπότζη, στα 47,91 ευρώ. Η μέση ξενοδοχειακή τιμή σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 4% και στην Ευρώπη κατά 5%.

Η Αθήνα στη σύγκριση των ξενοδοχειακών τιμών μεταξύ πόλεων ανά τον κόσμο παρέμεινε ένας φθηνός ευρωπαϊκός προορισμός για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μεταξύ των 115 πόλεων ανά τον κόσμο βρίσκεται στην 28η θέση με βάση την κατάταξη των φθηνότερων προορισμών. Η μέση ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο αυξήθηκε κατά 3%, φθάνοντας σε 95,82 ευρώ από 93,30 ευρώ το ίδιο διάστημα του 2013. Η υψηλότερη τιμή (281,17 ευρώ) και αύξηση σε ποσοστό 21% καταγράφηκε στο Μόντε Κάρλο. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση σε ποσοστό 24% σημειώθηκε στο Χουά Χιν στην Ταϊλάνδη (81,95 ευρώ). Η χαμηλότερη τιμή στα 42,87 ευρώ καταγράφηκε στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ.

Εξάλλου, στην έρευνα καταγράφονται και τα ποσά που πληρώνουν ανά διανυκτέρευση οι τουρίστες ανά εθνικότητα κατά τη διαμονή τους στη Βρετανία. Από τις 36 εθνικότητες οι Ελληνες βρίσκονται στην 5η θέση μεταξύ αυτών που κατέβαλαν τα λιγότερα ανά διανυκτέρευση (132,39 Ευρώ). Παρά ταύτα, κατέγραψαν τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση σε ποσοστό 11% μετά τους Ισπανούς, τους Ρώσους και τους Ταϊβανέζους που αύξησαν τη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση κατά 13%. Τα περισσότερα δαπάνησαν οι τουρίστες από τη Μέση Ανατολή (213,08 ανά διανυκτέρευση) και τα λιγότερα οι Τσέχοι (119,78 ανά διανυκτέρευση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή