Ακριβότερα τα δάνεια, φθηνότερες οι τραπεζικές καταθέσεις τον Ιούλιο

Ακριβότερα τα δάνεια, φθηνότερες οι τραπεζικές καταθέσεις τον Ιούλιο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ραγδαία μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις και η αύξηση των επιτοκίων για δάνεια οδήγησαν τον Ιούλιο σε εκτίναξη του επιτοκιακού περιθωρίου, της διαφοράς δηλαδή μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το επιτοκιακό περιθώριο εκτινάχθηκε τον Ιούλιο στις 3,91 μονάδες από 3,67 τον Ιούνιο και 3,29 τον Ιούλιο του 2013. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συντηρεί τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών σε περιβάλλον έντονης πιστωτικής συρρίκνωσης τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, η εκτίναξη του επιτοκιακού περιθωρίου στην παρούσα φάση από τις ελληνικές τράπεζες συντελείται κατά κύριο λόγο από τη ραγδαία πτώση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις. Η ανάγκη για μείωση του κόστους χρήματος ενισχύεται και από την προοπτική των στρες τεστ, η υλοποίηση των οποίων έχει μπει στην τελική ευθεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο για τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις μειώθηκε τον Ιούλιο στο 2,28% από 2,39% τον Ιούνιο και 2,53% τον Ιούλιο του 2013. Μετά μάλιστα τις νέες μειώσεις, στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες εντός του Αυγούστου, το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων έχει συμπιεστεί πλέον κάτω από το 2%.

Την ίδια στιγμή, τα επιτόκια των χορηγήσεων κινούνται ανοδικά, παρά την τάση αποκλιμάκωσης που σηματοδότησε η μείωση του βασικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούνιο στο 0,15%. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΤτΕ το σύνολο σχεδόν των επιτοκίων σε όλες τις κατηγορίες παρουσίασε ισχυρή άνοδο με αιχμή κυρίως τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων για ποσά άνω των 250.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το κυμαινόμενο επιτόκιο για δάνεια έως 250.000 ευρώ αναρριχήθηκε τον Ιούλιο στο 6,12% από 5,84% και το επιτόκιο για δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε στο 5,64% από 5,29%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε στο 5,53% από 5,45%. Σταθεροποιητικά καταγράφοντας οριακή μείωση, κινήθηκαν τα επιτόκια για επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια με καθορισμένη διάρκεια, δηλαδή τα τοκοχρεολυτικά, που διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στο 6,90% (από 7% τον Ιούνιο) και στο 8,37% (από 8,40%), αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια χορηγήσεων προς τα νοικοκυριά, τα στοιχεία της ΤτΕ αποτυπώνουν σημαντική αύξηση στην κατηγορία των καταναλωτικών δανείων, με το μέσο επιτόκιο για τα τοκοχρεολυτικά δάνεια να αυξάνεται στο 7,13% από 6,60%, ενώ το επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκε στο 3% από 2,81%. Μικρή μείωση από 14,52% στο 14,43% παρουσίασαν τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, κατηγορία που περιλαμβάνει τις πιστωτικές κάρτες, τα ανοιχτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για τα επιτόκια των νέων χορηγήσεων περιλαμβάνουν και αυτά που δίνονται με τη μορφή αναχρηματοδοτήσεων για παλαιότερα δάνεια. Πρόκειται για δάνεια που είχαν δοθεί με πολύ χαμηλά επιτόκια και τα οποία αναχρηματοδοτώντας τα, δίνονται με αυξημένα επιτόκια από 0,50 έως και 1 μονάδα. Η πρακτική αυτή αλλοιώνει την εικόνα των επιτοκίων για νέα δάνεια, τα οποία τελικώς είναι υψηλότερα από αυτά που αναφέρονται ως μέσα επιτόκια τόσο για τα επιχειρηματικά όσο και τα δάνεια προς νοικοκυριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή