Εντός των ημερών η αξιολόγηση των εργαζομένων από τη διοίκηση της ΕΒΖ

Εντός των ημερών η αξιολόγηση των εργαζομένων από τη διοίκηση της ΕΒΖ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών είναι να ανακοινώσει η διοίκηση της ΕΒΖ πόσοι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στο μοναδικό εργοστάσιο της εταιρείας στην Ελλάδα στο Πλατύ Ημαθίας. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνουν οι ανακοινώσεις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά προέκυψε θέμα με τους τευτλοπαραγωγούς και έχει ήδη καθυστερήσει η αξιολόγηση των εργαζομένων. Για τους εργαζομένους στα δύο εργοστάσια που έκλεισαν σε Ορεστιάδα και Σέρρες, η διοίκηση εξετάζει να δοθούν κίνητρα προκειμένου να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Από την πλευρά του ιδιοκτήτη και βασικού μετόχου, που είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ελέγχει το 82,33% του μετοχικού κεφαλαίου και του ειδικού εκκαθαριστή, στόχος είναι να εξαντληθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις για να παραμείνει βιώσιμη η επιχείρηση αφού έχει συνολικό δανεισμό προς την Τράπεζα Πειραιώς που φθάνει τα 135 εκατ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ΕΒΖ, εκτός από τα δάνεια που πρέπει να αποπληρώνει, πρέπει να καταβάλλει για τόκους 12 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», έχει αποκλειστεί προς το παρόν η πιθανότητα και τρίτου διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση της εταιρείας μετά τους δύο αποτυχημένους διαγωνισμούς που προηγήθηκαν, αφού η εταιρεία έχει απομείνει με ένα μόνο εργοστάσιο στην Ελλάδα, η αξία της έχει απομειωθεί και πρόθεση του βασικού μετόχου είναι να εξαντληθεί όλο το χρονοδιάγραμμα μέχρι και το καλοκαίρι του 2015 για να εξυγιανθεί η επιχείρηση.

Το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, που ανέστειλε τη λειτουργία του τον Ιούλιο, απασχολούσε 47 άτομα ενώ το 2009 απασχολούσε 260 εργαζομένους. Αντίστοιχα το εργοστάσιο των Σερρών, που επίσης ανέστειλε τη λειτουργία του τον Ιούλιο, απασχολούσε 59 εργαζομένους όταν προ πενταετίας απασχολούσε 106 άτομα. Η πτωτική πορεία της ΕΒΖ άρχισε όταν μειώθηκαν οι ποσοστώσεις για τη ζάχαρη το 2006 με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης – και το συνακόλουθο ξήλωμα εργοστασίων σε Λάρισα και Ξάνθη με σχέδια, από τότε, να μετατραπούν σε εργοστάσια βιοαιθανόλης που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Λίγα χρόνια πριν η ΕΒΖ αποτελούσε μία από τις δυναμικότερες ελληνικές βιομηχανίες με παραγωγή που τροφοδοτούσε την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Πρόβλημα προέκυψε τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τους τευτλοπαραγωγούς και τους οδηγούς οχημάτων μεταφοράς, οι οποίοι έχουν περιέλθει στη δύσκολη θέση να μην προσκομίσουν τεύτλα στην έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας μοναδικού εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας, την ερχόμενη Παρασκευή, λόγω αδυναμίας να γεμίσουν με πετρέλαιο τα οχήματα και τα συγκομιστικά μηχανήματά τους.

«Ζητάμε να πληρωθούμε αμέσως, ας πούμε εντός 20ημέρου, και όχι ύστερα από ενάμιση μήνα την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Ζαχαρότευτλων 2012 για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα λειτουργικά μας έξοδα και να κάνουμε τη δουλειά μας», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης. «Δεν έχουμε πια λεφτά να βάλουμε από την τσέπη μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Για να μεταφέρω τεύτλα στο εργοστάσιο, χρειάζομαι την ημέρα 800 ευρώ πετρέλαιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή