Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας – Κίνας στον τομέα των ναυπηγείων

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας – Κίνας στον τομέα των ναυπηγείων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωριμάζουν σταδιακά οι συνθήκες για ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον ναυπηγικό και τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, όπως προκύπτει από την πληθώρα επαφών και συναντήσεων που πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες αρμόδιοι φορείς και θεσμικοί παράγοντες των δύο χωρών. Σε σχετική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας από τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων σε κινεζική αντιπροσωπεία της 10ης μεγαλύτερης περιφέρειας της Κίνας, της Ζετζιάνγκ, προέκυψε ότι οι Κινέζοι εξετάζουν με πολύ θετικό βλέμμα την πρόταση της ελληνικής πλευράς για χρηματοδότηση κοινών δράσεων στον τομέα της ναυπήγησης.

Στο επίκεντρο της σχετικής συνάντησης βρέθηκε για ακόμα μια φορά η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών που παράγουν ναυτιλιακό εξοπλισμό σε πλοία ελληνικών συμφερόντων που ναυπηγούνται ή επισκευάζονται σε κινεζικά ναυπηγεία. Η πρόταση έχει υποβληθεί ήδη από τον προηγούμενο Ιούνιο από το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ αντίστοιχη συμφωνία υφίσταται ήδη με τα ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας. Επιπλέον, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να αναλάβουν και κοινά έργα ναυπήγησης ή επισκευής πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία. Για τον σκοπό αυτό, η ελληνική πλευρά έχει ήδη καταθέσει στην κινεζική κυβέρνηση ένα σχέδιο μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας και εξοπλισμού.

Στην εν λόγω εκδήλωση, συμμετείχαν, από κινεζικής πλευράς, μεταξύ άλλων, η αντικυβερνήτης της κινεζικής περιφέρειας Λιάνγκ Λιμίνγκ και ο Κινέζος πρέσβης Ζου Τσιαολί. Από ελληνικής πλευράς, πέραν του γενικού γραμματέα της Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων Παναγιώτη Μίχαλου, συμμετείχαν επίσης ο γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Πέτρος Σελέκος, εκπρόσωποι του υπ. Ναυτιλίας, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου και μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Γιώργος Γράτσος, οι πλοιοκτήτες καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος, Συμεών Παληός και Χάρης Βαφειάς, υψηλόβαθμα στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, όπως επίσης και οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO).

Στις προτάσεις που κατέθεσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Μίχαλος, περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση μέρους των κεφαλαίων, ύψους 5 δισ. δολαρίων, που σήμερα προσφέρονται στους Ελληνες πλοιοκτήτες για τη ναυπήγηση πλοίων τους σε κινεζικά ναυπηγεία, προκειμένου αυτά να διατεθούν και στη συμπαραγωγή-επισκευή πλοίων και σε ελληνικά ναυπηγεία, καθώς και για την αγορά ελληνικού εξοπλισμού.

Καθώς λοιπόν φαίνεται πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών με αντικείμενο τον κλάδο των ναυπηγείων, η πρόσφατη παρουσία ανώτατων στελεχών του κρατικού κινεζικού ναυπηγείου Fujian Shipbuilding Industry Corp. στην Ελλάδα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Οι Κινέζοι, υπό τον πρόεδρο του ναυπηγείου Ζάο Ζιντζί, συναντήθηκαν με σειρά παραγόντων, ενώ παράλληλα ξεναγήθηκαν και στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, που, όπως όλα δείχνουν, αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος για την κινεζική πλευρά, λόγω της εγγύτητας των εγκαταστάσεων με το λιμάνι του Πειραιά. Ο κ. Ζάο εξέφρασε το ενδιαφέρον του για ανάπτυξη συνεργασίας με ελληνικά ναυπηγεία και Ελληνες προμηθευτές ναυτιλιακού εξοπλισμού, καθώς ήδη ο όμιλος Fujian Shipbuilding αγοράζει αλουμίνιο από την Ελλάδα κι επομένως έχει γνώση της εγχώριας αγοράς και των προοπτικών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή