Αποψη: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εξαγωγών

Αποψη: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εξαγωγών

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά μία ακόμη –τα τελευταία χρόνια– περίοδο αρνητικών εξελίξεων για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας προερχομένων από το διεθνές περιβάλλον, ως απόρροια της ευρωρωσικής κρίσης, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στρέφουν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τα βλέμματά τους προσδοκώντας θετικές ειδήσεις και κυρίως δράσεις ανακούφισης και προοπτικής.

Η υιοθέτηση προτάσεων του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων εκ μέρους της κυβέρνησης για ενεργοποίηση Αναπτυξιακού Ταμείου στα πρότυπα της γερμανικής KfW και ιδιαίτερα για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας έδωσαν ένα πρώτο στίγμα ευήκοων ώτων της επίσημης πολιτείας, ως προς το καυτό ζήτημα της ενίσχυσης ρευστότητας των επιχειρήσεων. Η προώθηση και νέων διοικητικών μέτρων για την απλοποίηση εξαγωγικών διαδικασιών από το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επιβεβαίωσε την επιτάχυνση υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας, ειδικά στο πεδίο άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Η ενίσχυση της ρευστότητας και η απλοποίηση των διαδικασιών, άλλωστε, αποτελούν τις δύο ιεραρχικά κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, υφιστάμενες και νεοσύστατες. Ως εκ τούτου, οι Ελληνες εξαγωγείς προσδοκούν η 79η ΔΕΘ να αποτελέσει την αφετηρία για δράσεις που θα αφορούν τη διευκόλυνση πρόσβασής τους σε ανταγωνιστικού κόστους γραμμές χρηματοδότησης, σε ελαφρύνσεις φυσικών και νομικών προσώπων από βάρη φορολόγησης, εισφορών, δανεισμού, καθώς και από κόστος ενέργειας και μεταφορών, προκειμένου να απελευθερωθεί δυναμικό και κεφάλαιο που θα επανεκκινήσει παραγωγικές δραστηριότητες.

Περιμένουν και υποστηρίζουν τη συνεπή συνέχιση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στο πλαίσιο υλοποίησης και του σχετικού οδικού χάρτη, αλλά αγωνιούν επίσης, για την επόμενη μέρα.

Σε ένα δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, με νωπές ακόμα τις πρώτες συνέπειες της ευρωρωσικής κρίσης, ο εξαγωγικός κόσμος αναζητεί υποστήριξη και σε επίπεδο μιας πιο επιθετικής και στοχευμένης πολιτικής προώθησης-προβολής των ελληνικών προϊόντων. Ερευνες του ΠΣΕ έχουν δείξει ότι μετά τα προβλήματα ρευστότητας και γραφειοκρατίας, η σύνδεση με ξένους αγοραστές αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση των Ελλήνων εξαγωγέων, ειδικά των μικρομεσαίων και των νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Την ώρα λοιπόν που παραδοσιακοί εμπορικοί εταίροι της χώρας αντιμετωπίζουν υφεσιακά φαινόμενα, ακόμα και συνθήκες πολιτικής αστάθειας, απαιτείται η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου διείσδυσης και επέκτασης σε νέες αγορές, ανά γεωγραφική περιοχή και ανά χώρα-στόχο, βασισμένου σε όρους συσσωρευμένης γνώσης και εξειδίκευσης του ιδιωτικού τομέα, με νέα προϊόντα και σύγχρονους τρόπους προώθησης εξαγωγών.

Προ κρίσης, την περίοδο 2004-2008, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν συνολικά κατά 62% περίπου, λόγω κυρίως της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε γραμμές χρηματοδότησης και παρά το θεωρητικά μη ανταγωνιστικό κόστος εργασίας, τα τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια και το κόστος, παρά τις υψηλές και τότε φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις. Την πενταετία 2009-2013, η αξία των εξαγωγών ενισχύθηκε κατά 57%, χάρη στην επέκταση σε νέες αγορές, στη δραστηριοποίηση και νέων επιχειρήσεων, καθώς και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον περιορισμό της ύφεσης και στη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Τον Σεπτέμβριο φέτος συμπληρώνεται ένας χρόνος κόπωσης των εξαγωγών. Η επιλογή ορθού μείγματος πολιτικών είναι προαπαιτούμενο εκ νέου ενίσχυσης της εξωστρέφειας. Διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι είναι εφικτή η αύξηση των εξαγωγών ώς και 30% ή κατά 16 δισ. ευρώ, εφόσον ολοκληρωθούν οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Με την ενίσχυση ρευστότητας και την υλοποίηση στοχευμένης επέκτασης και σε νέες αγορές είναι εφικτός και ο στόχος διπλασιασμού τους, στο 50% του ΑΕΠ της χώρας, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού πλάνου της κυβέρνησης.

Οπως έλεγε και ο Αμερικανός φιλόσοφος Χένρι Ντέιβιντ Θορό, «αυτό που αποκομίζεις από την επίτευξη των στόχων σου δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο αυτό που γίνεσαι πετυχαίνοντας τους στόχους σου». Και ζητούμενο είναι ο μόνιμος μετασχηματισμός του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, η δημιουργία μιας ουσιαστικά και βιώσιμα εξωστρεφούς ελληνικής οικονομίας. Από επιλογή και στρατηγική στόχευση. Με σωρευτικά οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, την απασχόληση και τη σταδιακή αποδέσμευση της χώρας, σε επίπεδο χρέους.

* Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εξαγωγέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή