ΔΕΣΦΑ: τροπολογία ανάβει το «πράσινο φως» για μεταβίβαση στη Socar

ΔΕΣΦΑ: τροπολογία ανάβει το «πράσινο φως» για μεταβίβαση στη Socar

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη βήμα για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στη Socar αποτελεί η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Με την τροπολογία αίρονται και τα τελευταία προσκόμματα που τέθηκαν από πλευράς της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. σχετικά με τον έλεγχο ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου από καθετοποιημένη εταιρεία τρίτης χώρας, όπως είναι η αζερική Socar, και ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων με το ποσό των 170 εκατ. ευρώ, αφού από το συνολικό τίμημα των 400 εκατ. ευρώ τα 230 θα κατευθυνθούν στα ΕΛΠΕ έναντι μεριδίου 35% στο υπό μεταβίβαση ποσοστό του ΔΕΣΦΑ.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) να επιβάλει την αναστολή της άσκησης δικαιώματος ψήφου της καθετοποιημένης επιχείρησης και εν προκειμένω της Socar σε περιπτώσεις που οι μέτοχοί της προβούν σε κάποια ενέργεια ή στη λήψη απόφασης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας ή άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. Ο συγκεκριμένος όρος αποτέλεσε μία από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού προς τη ΡΑΕ για την έγκριση της πιστοποίησης που απαιτείται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο όρος έχει γίνει αποδεκτός από την πλευρά των Αζέρων, οι οποίοι εμφανίζονται να μην έχουν καμία πρόθεση να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού. Στις επαφές που μεσολάβησαν μεταξύ της αζερικής πλευράς της ΡΑΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης, οι Αζέροι ζήτησαν δυνατότητα διαβούλευσης κάθε φορά που η ΡΑΕ θέτει κάποιο αντίστοιχο θέμα, αίτημα που έγινε αποδεκτό, αφού η τροπολογία προβλέπει ότι η επιβολή του μέτρου αναστολής δικαιώματος ψήφων επιβάλλεται κατόπιν ακροάσεως της επιχείρησης. Με την κλήση σε ακρόαση, η καθετοποιημένη επιχείρηση έχει προθεσμία 15 εργάσιμων ημερών για την παροχή εξηγήσεων ή την εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή