Ανεβάζει ταχύτητα η αγορά αυτοκινήτου έπειτα από μακρά περίοδο πτώσης

Ανεβάζει ταχύτητα η αγορά αυτοκινήτου έπειτα από μακρά περίοδο πτώσης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφές ανεβάζει τους τελευταίους μήνες η αγορά αυτοκινήτου, έπειτα από μια μακρά περίοδο διαρκούς συρρίκνωσης η οποία είχε ως αποτέλεσμα να βάλουν «λουκέτο» πάνω από χίλια σημεία πώλησης και να οδηγηθούν στην ανεργία περίπου 11.500 άτομα. Για ακόμη έναν μήνα οι πωλήσεις αυτοκινήτων κατέγραψαν αύξηση και μάλιστα διψήφια, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση των πωλήσεων εταιρικών αυτοκινήτων, αλλά και στη σταδιακή μεν, σταθερή δε βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Αύγουστο του 2014 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 5.862 αυτοκίνητα, εκ των οποίων καινούργια τα 4.016, έναντι 4.854 που κυκλοφόρησαν συνολικά τον Αύγουστο του 2013, καταγράφοντας αύξηση 20,8%. Τον Αύγουστο του 2013 οι κυκλοφορίες νέων αυτοκινήτων είχαν υποχωρήσει κατά 6,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2012.

Συνολικά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 68.888 αυτοκίνητα (51.779 καινούργια και 17.109 εισαγόμενα μεταχειρισμένα) έναντι 54.010 το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2013, καταγράφοντας αύξηση 27,5%. Το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2012 οι κυκλοφορίες νέων αυτοκινήτων είχαν μειωθεί κατά 3%.

Η αύξηση των πωλήσεων, ειδικά στα επιβατικά αυτοκίνητα που αποτελούν και τη μερίδα του λέοντος, είναι υψηλότερη από τη συνολική αύξηση, 23,1% τον Αύγουστο του 2014 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013 και 28,4% το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Από το σύνολο των πωλήσεων των νέων αυτοκινήτων, το 54% αφορά εταιρικά αυτοκίνητα, κυρίως για τη ανανέωση του στόλου τουριστικών επιχειρήσεων, και το υπόλοιπο 46% αφορά πωλήσεις σε ιδιώτες. Το χαμηλότερο κόστος χρήσης των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα στρέφει τους καταναλωτές προς την πρώτη κατηγορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), έξι στα δέκα νέα επιβατικά που πωλούνται είναι πετρελαιοκίνητα, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα (περίπου 95%) πρόκειται για αυτοκίνητα με κινητήρα έως 1.600 κ.ε.

Η ανοδική πορεία στην αγορά αυτοκινήτου που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την επαναφορά της στα προ κρίσης επίπεδα. Από 20.954 άτομα που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις των εθνικών διανομέων και του επίσημου δικτύου τον Νοέμβριο του 2008, έφτασαν τον Μάιο του 2014 να απασχολούνται μόλις 9.532 άτομα, υποχώρησε δηλαδή η απασχόληση κατά 54,5%. Οι απώλειες θέσεων εργασίας συνολικά στον κλάδο αυτοκινήτου είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερες, καθώς σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται όσες έχουν χαθεί από τον υποκλάδο της συντήρησης οχημάτων (συνεργεία). Τα σημεία πώλησης του επίσημου δικτύου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΑΑ, είναι πλέον 1.502 από 2.519 πριν από έξι χρόνια.

Οι σημαντικές αυτές απώλειες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αγορά αυτοκινήτου επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, κάνει επιφυλακτικούς τους επιχειρηματίες του κλάδου. Η σταθερή, ωστόσο, ανοδική πορεία των πωλήσεων τους τελευταίους μήνες επιτρέπει σε μεγαλύτερο βαθμό από τα προηγούμενα χρόνια να προβαίνουν σε καλύτερο προγραμματισμό των εξόδων και των όποιων επενδύσεών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή