«Λουκέτο» σε 988 καταστήματα έβαλαν οι συστημικές τράπεζες

«Λουκέτο» σε 988 καταστήματα έβαλαν οι συστημικές τράπεζες

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διακοπή λειτουργίας 988 καταστημάτων στην εγχώρια αγορά έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια οι τέσσερις συστημικές τράπεζες: Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha. Στο τέλος Ιουνίου οι παραπάνω τράπεζες διέθεταν 2.523 καταστήματα έναντι 3.513 που ήταν πριν από την κρίση. Αν συνυπολογιστεί και η διακοπή λειτουργίας καταστημάτων και των μικρότερων τραπεζών τότε η συνολική μείωση του δικτύου ανέρχεται στα 1.200 σημεία. Με άλλα λόγια, περίπου 1 από τα 3 καταστήματα, που λειτουργούσαν στην προ κρίσης εποχή, σήμερα δεν λειτουργεί. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, σε βάθος 4ετίας θα διακοπεί η λειτουργία επιπλέον 300 καταστημάτων.

Αναλυτικότερα, ο όμιλος Πειραιώς που απορρόφησε συνολικά 6 τράπεζες, από 1.354 καταστήματα που διέθετε στο τέλος του 2012, σήμερα διαθέτει περίπου 873 καταστήματα, δηλαδή έχουν διακόψει τη λειτουργία 481. Επιπλέον η διοίκηση του ομίλου αναθεώρησε τον στόχο για το δίκτυο καταστημάτων στα 800 σημεία. Παράλληλα έχει μειωθεί το προσωπικό του ομίλου κατά 2.700 άτομα και σήμερα αριθμεί τους 16.541 εργαζόμενους από 19.238 στο τέλος του 2012. Οι κινήσεις αυτές έχουν άμεση επίδραση στις δαπάνες και είναι χαρακτηριστικό ότι στο α΄ εξάμηνο η μείωση του λειτουργικού κόστους ανήλθε στο 13% σε ετήσια βάση.

H Alpha Bank έχει περιορίσει το δίκτυο καταστημάτων της κατά 187 σημεία και σήμερα (Ιούνιος 2014) αριθμεί περί τα 607 έναντι 794 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2008. Για την περίοδο 2008-2014 η μείωση επαναλαμβανόμενων λειτουργικών δαπανών θα διαμορφωθεί στο 27%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετά την υλοποίηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, το οποίο αναμένεται να γίνει άμεσα, η συνολική μείωση του λειτουργικού κόστους θα διαμορφωθεί στο 35%. Οπως σημειώνουν στελέχη της τράπεζας, η Alpha Bank παραδοσιακά διατηρούσε υψηλό δείκτη αποτελεσματικότητος κοντά στο 40% που οδηγούσε σε σημαντικές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων. Το σχέδιο αναδιαρθρώσεως προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση του εν λόγω δείκτη αποτελεσματικότητας στα προ κρίσης επίπεδα.

Η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει στη διακοπή της λειτουργίας 181 καταστημάτων. Ετσι από 709 (μαζί με την Probank και την FBB) που διέθετε σήμερα το δίκτυό της έχει περιοριστεί στα 528 σημεία. Τα λειτουργικά έξοδα της ΕΤΕ από το επίπεδο των 1,31 δισ. ευρώ που ήταν το 2008 έχουν περιοριστεί σήμερα στα περίπου 950 εκατ. ευρώ. Σωρευτικά στην περίοδο α΄ εξάμηνο 2010 – α΄ εξάμηνο 2014 η μείωση του κόστους φτάνει το 32%, ενώ οι δαπάνες προσωπικού έχουν περιοριστεί κατά 39%.

H Eurobank έχει μειώσει το δίκτυο καταστημάτων της κατά 139 σημεία. Συγκεκριμένα από 656 που ήταν στο τέλος του 2008 σήμερα αριθμεί περί τα 517 σημεία. Στόχος της διοίκησης της Eurobank είναι ο αριθμός των καταστημάτων στην Ελλάδα να μην ξεπερνά τα 500 ώς το τέλος του 2018.

Σημειώνεται ότι πριν από την κρίση λειτουργούσαν στη χώρα 19 τράπεζες, ενώ σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε 7 (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank, HSBC Bank και Πανελλήνια Τράπεζα). Από τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη έχουν διαγραφεί η Αγροτική Τράπεζα, η Εμπορική Τράπεζα, η Marfin Egnatia Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Millennium Bank, η Proton Bank, η Probank και η FBBank. Επιπλέον υπό διαγραφή βρίσκονται η Geniki Bank, η οποία, όπως έχει ανακοινωθεί, θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και η Citibank, η οποία εξαγοράστηκε από την Alpha Bank.

DB: Δεν βλέπει νέες αυξήσεις κεφαλαίου

Την εκτίμηση ότι το stress test της ΕΚΤ δεν θα οδηγήσει σε κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ευρωπαϊκές, διατυπώνει η Deutsche Bank. Οπως τονίζουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύπτουν με βάση τα στοιχεία του 2013 έχουν ήδη καλυφθεί από τις αυξήσεις κεφαλαίου καθώς και άλλες ενέργειες για την ενίσχυση των ισολογισμών (πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων) που έχουν πραγματοποιηθεί. Για τις εγχώριες τράπεζες, σημειώνει ότι με βάση τους ισολογισμούς του 2013 η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank εμφάνισαν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 495 εκατ. ευρώ και 167 εκατ. αντίστοιχα. Ωστόσο οι ανάγκες αυτές έχουν υπερκαλυφθεί με τις αυξήσεις κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. που πραγματοποίησε η Πειραιώς και 2,86 δισ. η Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή