Ενθαρρυντικές ενδείξεις για κοιτάσματα σπάνιων γαιών

Ενθαρρυντικές ενδείξεις για κοιτάσματα σπάνιων γαιών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

Για ενθαρρυντικές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων σπάνιων γαιών στην Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, έπειτα από συνάντηση που είχε με τα μέλη κινεζικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στην Ελλάδα, με αφορμή σχετικό διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στη Μήλο.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, επισημαίνοντας ότι ο ορυκτός πλούτος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας (σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις η συνολική του αξία φθάνει στα 40 δισ. ευρώ) και ότι η Ελλάδα είναι προικισμένη και στον τομέα των σπάνιων γαιών, ιδιαίτερα -κατά τις πληροφορίες- στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Οι σπάνιες γαίες είναι 17 μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτοκινήτων, δορυφόρων, ανεμογεννητριών κ.ά.

Πάνω από το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων στα μεταλλεύματα αυτά βρίσκεται στην Κίνα, που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή τους.

Στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη δύο ερευνητικά προγράμματα για σπάνιες γαίες, σε χερσαίες αλλά και θαλάσσιες περιοχές.

Στόχος των ελληνοκινεζικών διαπραγματεύσεων είναι, σε πρώτη φάση, η συνεργασία σε τεχνικό – επιστημονικό επίπεδο και, ενδεχομένως στο μέλλον, στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα επισήμανε το ενδιαφέρον της χώρας του για συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα του ορυκτού πλούτου και σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που έρχονται στη χώρα Κινέζοι ειδικοί στον συγκεκριμένο τομέα.

Στην κινεζική αποστολή μετείχαν επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη εταιρειών.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε, πάντως, ότι η συνεργασία στον τομέα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κινεζική αντιπροσωπεία εξέφρασε ενδιαφέρον για συνεργασία και στον τομέα του μαρμάρου.